Padel säännöt

Tältä sivulta löydät tarvittavat tiedot koskien padel sääntöjä.

Lähde: https://fi.wikipedia.org/wiki/Padel

Tässä aluksi pieni fakta ruutu:

Syöttövuorossa oleva pelaaja syöttää omalta kenttäpuoliskoltaan syöttöruudun takaa. Pallo pudotetaan kenttään ja sitä lyödään pompusta siten, että pallo on lyöntihetkellä korkeintaan vyötärön korkeudella. Syötetyn pallon on pudottava vinottain vastapuolella olevaan syöttöruutuun. Sitä ei vielä syötöstä saa palauttaa suoraan ilmasta lyöden.

Sen jälkeen kun vastaanottaja on palauttanut pallon, kummallakin puolella kumpi tahansa pelaaja saa lyödä palloa. Pallo on pelissä kunnes se samalla puolella osuu kahdesti kenttään tai osuu seinässä kielletylle alueelle.

Pisteet lasketaan ja syöttövuorot vaihtuvat kuten tenniksessä.

Perustietoa

Yleistä padelin säännöistä. 

Padel-ottelu pelataan aina nelinpelinä, eli ns. 2 + 2 muodossa. Harjoitusmuotona toimii toki mainiosti 1 + 1. Harjoitusmuoto pelataan yleensä ristiruutuun.

Nyt Padelutioniin voi syöttää harrastepelien tuloksia!

Tulosten syöttäminen on vaivatonta:

  1. Kirjaudu palveluun
  2. Paina etusivulla PELAA tai käytä suoraa linkkiä
  3. Valitse pelaajat
  4. Syötä tulokset

Syöttö

Syöttövuoron aloittaja määritetään aloituspallolla. Tässä jokainen pelaaja koskee palloon kerran. Kaikkien koskettua palloon on pallon mentävä vastustajan puolelle. Tämän pallon voittaja saa määrittää sekä kenttäpuoliskon että syöttövuoron.

Syöttö tapahtuu ristiruutuun. Ensimmäinen syöttö tapahtuu oikeanpuoleisesta eli ykkösruudusta. Seuraava syöttö kakkosruudusta, tämä jatkuu vuorotellen. Syöttö tapahtuu alakautta, lyönti vyötärön korkeudelta. Pallon annetaan pompata syöttöviivan takana ennen lyöntiä. Syötön aikana ei saa kävellä tai hyppiä ja vähintään toisen jalan on oltava maassa. Jalkojen on oltava syöttöviivan takana. Pienet syötönaikaiset, syöttöön vaikuttamattomat jalkaliikkeet ovat hyväksyttyjä.

Pallon on pompattava vastustajan puolelle ristikkäiseen ruutuun, jonka jälkeen se saa osua verkkoseinää lukuunottamatta mihin vain. Syöttö ei voi olla liian lyhyt eli pallon ei tarvitse pompata ulos ruudusta. Syötön osuttua ruutuun peli on käynnissä ja pelialueena toimii koko kenttä.

Syötön on annettava pompata ruudussa kerran ennen palautusta. Syötön voi pompun jälkeen antaa osua laseihin ja pelata sen jälkeen tai sen voi palauttaa taka- ja/tai sivulasin kautta. Syöttö, kuten kaikki muutkin pallot, tulee palauttaa vastustajan puolelle kenttään. Ei siis laseihin tai verkkoseiniin.

Syöttöjä on kaksi aivan kuten tenniksessä. Mikäli syöttö osuu verkkonauhaan ja on muutoin laillinen, saa uuden syötön. Mikäli syöttö osuu nauhaan ja on laiton, syöttäjä syöttää kakkossyötön tai menettää pisteen mikäli kyseessä oli jo kakkossyöttö.

Pelaaminen 

Pelissä joukkueen tulee pelata pallo aina vastustajan puolelle kenttään. Pallo saa pelin aikana maahan osumisen jälkeen osua verkkoseiniin tai laseihin, jonka jälkeen sen voi palauttaa vastustajalle. Pallo ei saa koskaan osua kahta kertaa maahan samalla puolella. Lasien kautta pallon voi myös palauttaa vastustajalle, verkkoseinän kautta ei.

Verkkonauhaosumalla ei ole pelin aikana merkitystä, kunhan pallo osuu vastustajan puolelle kenttään. Pisteen pelissä saa aina se, jonka vastustajajoukkue ei onnistu palauttamaan palloa kenttään.

Pallon saa pelissä lyödä vastustajan kentän kautta yli sivu- tai takaseinästä, josta koituu piste lyöjäjoukkueelle. Pallo saa pelissä osua kenttäosuman jälkeen mihin tahansa kenttärakenteisiin ja peli jatkuu, poislukien valotolpat.

Pelialue 

Pelialue ulottuu kentän ulkopuolelle kenttäaukosta 2x8m. 2m ulospäin kentästä ja 4m molemmilla joukkueilla kentän suuntaisesti. Pallo on mahdollista pelata takaisin kenttään vastustajan puolelle tuolta 2x8m alueelta. Pallon voi lyödä sivuseinän yli tai kenttäaukosta. Pallo ei saa osua maahan kentän ulkopuolella.

Padel kentät

FAKTA: Kenttä on pienen tenniskentän kaltainen verkkoineen, mutta uloimpien rajaviivojen sijasta kenttää rajoittavat seinät. Pallo saa pelissä tietyin rajoituksin osua seinään ja kimmota siitä, kuten squashissa. Padelia pelataan sääntöjen mukaan aina nelinpelinä, mutta sitä on mahdollista pelata myös kahdestaan padelin kaksinpelikentällä. Alusta voi olla keinonurmea, muovimattoa tai muuta sopivaa materiaalia. Pelikentän pituus on 20 m ja leveys 10 m ja sen jakaa kahteen osaan verkko, jonka korkeus on keskellä 88 ja reunoilla 92 cm eli hieman matalampi kuin tennisverkko.

Kentän päädyissä, samoinkuin osan matkaa sivuseinääkin päädyn lähellä, seinämateriaali on 3 m:n korkeuteen asti kiinteää ja pallo pysyy pelissä vielä siitä kimmottuaankin. Varsin usein tämä kiinteä osa on läpinäkyvää materiaalia, jolloin katsojille on pelin seuraaminen hyvin helppoa.

Loppuosa seinistä 4 m:n korkeuteen asti on metalliverkkoa tms, ja siihen pallo saa pelissä osua. Kentälle ja kentältä kuljetaan tässä verkkoseinässä olevista ovista.

Kiinteän seinän korkeus on päädyssä 3 m. Samoin sivuseinän ensimmäisten kahden metrin matkalla korkeus on 3 m jonka jälkeen korkeus on 2 m seuraavien kahden metrin matkan. Loppumatka verkkoon asti on metalliverkkoa.

Peliverkko ja sen ylittäminen

Pelaaja tai maila ei saa missään tilanteessa osua verkkoon. Molemmista seuraa automaattisesti vastustajalle piste. Vastustajan puolella pallon lyöminen on sallittua ainoastaan tilanteessa, jossa pallo on tulossa omasta takalasista jo kimmonneena takaisinpäin. Verkon yli hyppääminen on sallittua vain samassa tilanteessa eli kun pallo on lasin kautta palaamassa takaisinpäin. Vastustajan puolelle kenttään saa hypännyt osua vasta, kun hyppääjä on lyönyt pallon vastustajan kentän kautta ulos kenttäalueelta. Pallon pitää siis olla ulkona kentältä ennen kuin ”hyppääjä” osuu maahan vastustajan puolella.

Lasiseinän ja kentän kulmiin kohdistuvat pallot 

Mikäli syötössä pallo osuu verkkoseinän tai lasin reunaan, tulkitaan syöttö oikeaksi jos se ei kosketa verkkoseinää tai kimpoa takaisinpäin. Pallon kimmotessa vaakasuuntaisesti 90 asteen kulmassa katsotaan pallo oikein syötetyksi. Pelissä pallon osuessa kentän alakulmiin on pallo oikea, mikäli se pomppaa ylöspäin.

Padel pistelasku 

Pistelasku on tennistyyppisesti 15, 30, 40, peli. Tasatilanteessa 40 – 40 tarvitsee kaksi peräkkäistä pistettä pelin voittoon. Tällöin 40 – 40 tilanteessa yhden pisteen voittaneella on niin kutsuttu ”etu”, kahdesta voittaa pelin. Ottelu pelataan mallilla paras kolmesta erästä. Yksi erä pelataan kuuteen peliin.

Tie-Break 

Erän ollessa 6-6 tilanteessa ratkaistaan erä pelaamalla tie-break. Tie-break eli ”taiska” pelataan 7 pisteeseen ja voittoon vaaditaan kahden pisteen ero. Taiska alkaa sen pelaajan syötöllä, jonka vuoro olisi seuraavaksi ollut. Hän syöttää yhden pisteen ykkösruudusta. Tämän jälkeen pelaa seuraavaksi syöttövuorossa ollut vastustaja ja hän aloittaa kakkosruudusta syöttäen kaksi pistettä. Syöttövuoroa vaihdetaan tästä eteenpäin kahden pisteen välein ja 1. syöttö pelataan kakkosruudusta.

Kokonaisuutena: piste -> peli -> erä -> ottelu.

Pelikäyttäytyminen 

Padel on ennen kaikkea herrasmiespeli. Syöttövuorossa oleva pelaaja lausuu pelin sen hetkisen pistetilanteen aina ennen syöttöä. Syöttöä vastaanottava joukkue tuomitsee syöttöpallon IN (sisällä) tai OUT (ulkona). Pallon oikeellisuudesta päättää kaikissa tilanteissa vastaanottava joukkue.

Pelipari yhdessä päättää pelin alussa kumpaa puolta kukin pelaaja joukkueessa pelaa. Puolia voi vaihtaa erän päätyttyä. Tästä tulee ystävällisesti ilmoittaa vastustajajoukkueelle.

Pelitaktiikka 

Padelissa oleellista on jatkuva kommunikointi peliparin kanssa. Pelin aikana pelikaverille voi huutaa katsomaan pallon pompun laillisuuden huudolla ”katso” jos toinen on aikomuksissa lyödä ja itse olettaa pallon olevan esimerkiksi pitkä. ”OUT” huuto tarkoittaa automaattisesti pisteen päättymistä eli mikäli huutaa OUT ja pallo onkin kentässä, palloa lyönyt joukkue saa pisteen.

Padelissa tavoitellaan voimalyöntien sijaan tarkkoja lyöntejä ja pallon oikealla sijoittelulla menestyy voimapeliä paremmin. Parin kanssa kentällä kannattaa liikkua aina linjassa. Verkolle noustaan yhdessä aina kun mahdollista ja takaosaan peruutetaan tarvittaessa, jälleen yhdessä linjassa. Pelissä saa ja kannattaa käyttää puhetta! Tässä padelin säännöt tiivistettynä. Laajat säännöt löytyy kansainvälisen padel-liiton sivuilta osoitteesta www.padelfip.com.