Viisi padelistia nimetty Suomen joukkueeseen Euroopan Kisoihin Puolaan

Julkaistu Kategoria(t): Ajankohtaista kentältä, Tapahtumat, Uutiset

29.4.2023

Euroopan kisat on Euroopan olympiakomiteoiden yhdistyksen (EOC) järjestämä monilajitapahtuma. Suomen Olympiakomitea on tehnyt ensimmäiset urheilijavalinnat 21.6.-2.7. Puolassa järjestettäviin kisoihin. Ensimmäisessä valinnassa mukaan pääsivät viisi suomalaisen padelin kärkinimeä.

Vuoden 2023 kisoissa kilpaillaan 29 lajissa ja kisoihin odotetaan noin 7 000 urheilijaa 48 Euroopan maasta. 19 lajissa Euroopan kisat ovat osa Pariisin 2024 Olympialaisten karsintajärjestelmää ja 12 lajissa kisoilla on Euroopan mestaruuskilpailujen status. Padel on mukana kisoissa nyt ensimmäistä kertaa saaden yhdet edustuspaikat niin miesten kuin naistenkin parikilpailuihin. Tämän vuoden kisat ovat järjestyksessä kolmannet. 

Suomea edustamaan lähtevät tämän hetken Suomen virallisen rankingjärjestelmän kärkinimet. Naisissa paikan saivat Padel Westiä edustavat Ella Sillanpää sekä Saana Saarteinen ja miesten puolelta vastikään täysiammattilaisiksi siirtyneet Team Bullpadel Finlandia edustavat Saska Huttunen sekä Pyry Hyrkkönen. Valmentajana toimii Padel Tampereen sekä Suomen maajoukkueestakin tuttu Eemeli Jokinen. Euroopan kisojen joukkuevalinnat teki Suomen Olympiakomitea. Valinnat perustuvat lajikohtaisesti aiempiin kansainvälisiin ja kansallisiin näyttöihin. Rankingkärkipaikkojen lisäksi kaikilla nimetyillä suomalaispelaajilla on aikaisempia näyttöjä kansainvälisiltä kentiltä sekä Suomen maajoukkueesta. 

Naisten padelkenttiä jo vuosia suvereenisti hallinneet Saarteinen & Sillanpää olivat luonnollisesti ilosia valinnastaan kisajoukkueeseen, sillä kaksikko ei ole hetkeen pelannutkaan yhdessä.

-Mahtava fiilis tulla valituksi! Kiva lähteä yhdessä edustamaan Suomea European Games:iin Puolaan. Tiedossa varmasti hienosti järjestetty tapahtuma – kisoja odotellessa.

Myös Pyry Hyrkkönen ilotsee pääsystä kesän kisakoneeseen. Useamman kerran aikaisemmin kotimaataan edustamaan päässyt tamperelainen pukee Suomi-paidan aina mielellään päälleensä.

-Huikeat fiilikset. Pääsee kokemaan taas jotain uutta ja Suomen edustaminen on aina kunnia-asia. Tulee varmasti hieno reissu.

Saska Huttunen yhtyy peliparinsa kommentteihin Suomi-paidasta, mutta lisää mukaan selkeän tavoitteen itse pelaamiselle.

-Iso kiitos Olympiakomitealle valinnasta. Suomen edustaminen on aina kunnia-asia. Pidetään lippu korkealla ja pallo kentässä.

Joukkueen ensimmäisessä valinnassa Euroopan kisoihin nimettiin kaiken kaikkiaan 49 urheilijaa. Seuraava valintapäivä on 29.5. Suomen Olympiakomitean kisa- ja lajiohjelmien johtaja Leena Paavolainen mukaan kisavalintojen kriteereissä vaikuttavat realistiset mahdollisuudet sijoittua omassa lajissaan kansainvälisen kärjen tuntumaan.

-Valitsemme kisoihin ennalta ilmoitettujen valintakriteereiden mukaisesti urheilijoita, joilla on kansainvälisten näyttöjen perusteella realistinen mahdollisuus sijoittua 8 parhaan joukkoon Euroopan kisoissa. Niissä lajeissa, joissa Euroopan kisat ovat osa Pariisin 2024 olympialaisten karsintajärjestelmää, voidaan mukaan valita myös sellaisia urheilijoita, jotka arvioidaan potentiaalisiksi Pariisiin valittaviksi urheilijoiksi.

Euroopan kisoissa padelin aikataulu sijoittuu 21.-25.6.2023 väliselle ajalle. Pääkilpailupaikkana toimii KSOS Sport Center, mutta viikonloppuna 24.-25.6. aikataulussa olevat välierät ja mitaliottelut pelataan historiallisella Krakovan vanhankaupungin kauppatorilla. Padelissa Puolaan osallistumisoikeuden on saanut yhteensä 23 maata. Parikilpailujen lisäksi tapahtumassa ratkotaan mestaruudet sekanelinpelistä, mutta tähän luokkaan Suomi ei saanut osallistumisoikeutta.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Suomen Olympiakomitea.

*21:25 artikkelia päivitetty Saska Huttusen kommentilla