Suomen ykköspari – tamperelaiset Saska Huttunen & Pyry Hyrkkönen

Julkaistu Kategoria(t): Ajankohtaista kentältä, Uutiset Ei kommentteja artikkeliin Suomen ykköspari – tamperelaiset Saska Huttunen & Pyry Hyrkkönen

23.2.2022

Suomalainen padel on ollut huimassa nosteessa lähes kahden vuoden ajan eikä loppua tunnu näkyvän. Lajin kehitys näkyy harrastajamäärien jatkuvana kasvuna ja yhä useammat padelistit haaveilevat nykyään myös kilpailemisesta. Kilpailu kansalliselle huipulle pääsystä käy entistä kiivaanpana eikä siitä keskustelusta ole syytä unohtaa ainakaan tätä pirkanmaalaista tehokaksikkoa.

Padel Tamperetta edustava pari on tuntenut toisensa jo hyvin pitkän ajan. Urheilutaustaa löytyy useamman eri lajin kohdalla, jotka ovat auttaneet padelissa kehittymisessä. Nyt nämä nuorukaiset tähtäävät kovaa ja korkealle, suoraan padelin kovimpaan kärkeen yhdessä uuden valmentajatiiminsä sekä uusien harjoitusmetodien kanssa.

Saska Huttunen (vas) & Pyry Hyrkkönen (Kuva: Jonas Tana / Finpadel)

Kaksikko näkee toisensa hyvin samanlaisina persoonina, jotka tulevat hyvin toimeen keskenään. Molemmat kuvailevat itseään hyvin kilpailuhenkisiksi, mikä auttaa kilpaurheilussa. Yhdeksi menestyksen mahdollistajaksi pari tunnistaa laadukkaan yhteispelinsä, joka juontaa juurensa aina nuoruusvuosiin saakka. Kaksikko tunnistaa huonon vaiheen ottelussa, mutta löytää lääkkeen toisen nostamisen takaisin vaaditulle tasolle. Molempien laaja urheilullinen tausta auttaa myös urheilijana elämisessä sekä kilpailemisessa.

Ensi kosketuksen padeliin tämä kaksikko on saanut vuonna 2018, kun Pyry onnistui houkuttelemaan Saskan kokeilemaan varsin uutta lajia. Silloin vastassa olivat Myllymäen veljekset, jolta tämä kaksikko onnistui saamaan vain yhden erävoiton. Ajatus pelaamisesta harrastemielessä syntyi samalla hetkellä, mutta kumpikaan herroista ei vielä silloin kuvitellut padelin vievän mihinkään tavoitteelliseen.

Tämän jälkeen tavoitteellisuus on tullut isoksi osaksi nuorukaisten padelpelaamista. Vuonna 2021 elokuussa aloitettu tiivis yhteistyö Padel Tampereen sekä Padelliiton Valmennuspäällikkö Eemeli Jokisen kanssa on ollut antoisaa ja molemmat antavatkin valmentajansa suuntaan erittäin suuret kiitokset.

-Haluamme sanoa Coach Jokiselle jo tässä vaiheessa äärimmäisen isot kiitokset. On mahtava nähdä, kun joku niin intohimoisesti haluaa kehittää muita ja samalla itse kehittyä lajissa. Välillä hän jopa istuu yömyöhään tehden tilastoja meidän otteluista, kommentoivat Saska ja Pyry lähes yhteen ääneen.

Valmentaja Eemeli Jokinen / Padel Tampere
(Kuva: Jonas Tana / Finpadel)

Kulunut padelkausi jätti kummallekin pelaajalla kokonaisuudessaan varsin hyvät fiilikset. Vaikka Pyry pääsi kunnolla kiinni padelin pelaamiseen vasta toukokuussa palattuaan Yhdysvalloista takaisin Suomeen, ei se tuntunut tämän kaksikon menoa juurikaan haittaavan. Molempien yhtenä kauden päätavoitteena oli pelata kesän EM-kisoissa Espanjan Marbellassa.

-Heti palattuani Suomeen oli edessä kovatasoinen Padel House Invitational -kutsuturnaus, jossa oli annettava kovat näytöt maajoukkuetta varten. Onneksi onnistunut turnaus ja pelilliset näytöt riittivät tällä kertaa kisapaikkaan, kommentoi Pyry.

Kauden aikana jouduttiin pelaamaan myös tuuraajien kanssa, sillä Pyry kärsi pienistä loukkaantumisista, mitkä pakottivat jättämään väliin yhden FPT-osakilpailun, Padel Housen Xmas Gamesit sekä Ulkokenttien SM-kisat. Ulkokenttien SM-kisoissa Vantaalla Saska onnistui kuitenkin yltämään SM-pronssille yhdessä Pyryä tuuranneen Eero Myllymäen kanssa.

-Halu oli kova päästä pelaamaan SM-kisoissa Pyryn kanssa, mutta Eero tuli viime hetkillä mukaan ja suoriutui hienosti mahdollistaen meille kolmannen sijan.

Todellisen kruunun tämä pari onnistui itselleen saamaan kauden loppupuolella, kun he voittivat kolmiosaisen Padel 247 Invitational -kutsuturnauksen. Suomalaisista kärkinimistä sekä kahdesta ulkomaalaisesta yllätysparista koottu kutsuturnaus tarjosi mielenkiintoisen haasteen. Finaalissa kaatui kuitenkin pienoisen yllätyksen jälkeen espanjalais-norjalaispari ja näin ollen tamperelaiskaksikko lähti kotiin 2000€ palkintoshekki mukanaan.

-Invitationalin voitto oli ehdottomasti kauden ehkä se kovin saavutus. Lisäksi meillä taisi olla 13 virallisen ottelun voittoputki loka-marraskuun aikaan. Nämä toivat paljon hyviä juttuja meidän pelaamiseen ensi kautta ajatellen, kommentoi Saska mennyttä kautta.

Padel 247 Invitational finaali 4.12.2021
(Kuva: Jonas Tana / Finpadel)

Kun katseet käännetään kauteen 2022, ovat tavoitteet selkeät mutta kovat. Yhteinen toivomus on luonnollisesti saada kaikki sovitut kisat pelattua, mutta täyttä varmuutta ei vielä ole johtuen muuttuvasta pandemiatilanteesta. Tamperelaisparin tarkoituksena on kiertää kaikki Padelliiton FPT-kilpailut ellei kutsua ulkomaille tule ennen sitä. Tällä kaudella myös kansainväliset FIP-kilpailut ovat yhtenä päätavoitteena.

-Nöyrä tavoitteemme on voittaa kaikki kisat. Haluamme kiertää mahdollisimman paljon ulkomaan kisoja, mutta maaliskuun koti SM-kilpailut Tampereella ovat yksi kauden päätavoitteistamme, kommentoi Saska.

-Matsien aloituksiin on tarkoitus keskittyä, sillä viime kaudella meille tuli paljon huonoja ensimmäisiä eriä. Tarkoituksena on myös suunnata Espanjaan harjoitusleirille sekä saada sieltä uusia kansainvälisiä harjoitusvastustajia, täydentää Pyry parin suunnitelmia tulevasta kaudesta.

Uuden vuoden alku on tuonut myös herrojen perusharjoitteluun uusia mahdollisuuksia. Tamperelaiskaksikko allekirjoitti hiljattain yhteistyösopimuksen valmennusopisto Varalan kanssa. Tuore yhteistyö keskittyy pääsääntöisesti fysiikkaharjoittelun kehittämiseen, erityisesti voiman, ponnistuksen sekä liikkeellelähtöjen kanssa. Myös fysioterapiapalveluita sekä ravintokoulutusta on ollut mahdollista saada Varalan henkilöstön kautta.

-Yhdessä Coach Jokisen ja Varalan valmentajien kanssa olemme pyrkineet rakentamaan säännöllisen fysiikkaohjelman meille. Ensimmäiset 1,5 kuukautta ovat olleet hienoja ja meillä on mahtava tiimi ympärillämme, jotta voimme kehittää itseämme sekä peliämme.

Padelammattilaisten tai sinne tähtäävien harjoittelu koostuu padelin pelaamisen lisäksi säännöllisestä fysiikkaharjoittelusta, lyönti- ja taktiikkaharjoitteista sekä pelin analysoinnista videoiden muodossa. Harjoittelu ei välttämättä aina ole perinteistä nelinpeliä, vaan aikaa käytetään runsaasti myös yksilötaitojen kehittämiseen. Harjoitteita voidaan tehdä joko matala- tai korkeatempoisina riippuen siitä mitä kullakin harjoitteella haetaan. Matalatempoisten harjoitteiden tarkoituksena on saada mahdollisimman paljon laadukkaita toistoja, kun taas korkean sykkeen tilanteet simuloivat ennen kaikkea pelitilanteita.

Valmentaja Jokinen on tamperelaiskaksikon harjoituksissa aina mukana ja harjoitukset ovat usein kahden tunnin mittaisia. Saskan ja Pyryn harjoitteluviikkoon kuuluu hyvin erilaisia harjoitteita, jotka ovat suunniteltu yhdessä valmennuksen kanssa. Osan aikaa viikosta Pyry ja Saska harjoittelevat kahdestaan, mutta toisinaan mukana on myös vierailevia Padel Tampereen pelaajia auttamassa taktisen puolen kehittämisessä.

Kahdestaan harjoittelussa selvänä etuna on se, että silloin toistoja tulee molemmille pelaajilla reilusti enemmän kuin nelinpelissä. Tällöin tarkoituksena on tehdä paljon töitä jaloilla, jotta pallo ei kuole. Harjoitusten pallot voivat alkaa erilaisista tilanteista, kuten kulmapuolustuksesta tai lobby-lyönnistä. Näillä pyritään simuloimaan parhaan kyvyn mukaan pelin aikana tapahtuvia tilanteita. Jokaiseen viikkoon mahtuu myös videopalavereita, joissa käydään läpi parin taktista puolta. Materiaalit videopalavereihin saadaan usein viikon harjoitusotteluista muita pareja vastaan.

-Coach Jokisen omistautuminen lajille sekä meidän kehitykselle on huikeaa, sillä hän saattaa valvoa yömyöhään tehden tilastoja meidän peleistä, hekuttaa Saska.

-Välillä valmentaja joutuu jopa potkimaan meitä harjoituksissa eteenpäin, joten pakko arvostaa myös sitä, kommentoi puolestaan Pyry.

Tavoitteellinen harjoittelu kohti tulevaisuuden tavoitteita pitää nuorten miesten mielialan sekä motivaation korkeana. Satsaukset parin harjoitteluun ovat mahdollistaneet entistäkin laadukkaamman ja pitkäjänteisemmän pelaamisen kohti kansainvälistä huippua. Tavoitteet pidemmälle tulevaisuuteen on laadittu yhdessä parina ja sitä kohti tehdään nöyrästi päivittäin töitä.

Ensimmäiset etapit ulottuvat vuoden päähän ja ne pitävät sisällään omien kehityskohteiden parantamista, SM-kilpailuiden voiton sekä pärjäämisen kansainvälisissä FIP-kilpailuissa. Kahden vuoden päästä Pyry ja Saska haluavat päästä taistelemaan Ruotsin Tourin voitosta sekä sijoittua World Padel Tour rankingissa sijalle 150.

Kirkkaimmat pitkän aikavälin haaveet ovat tällä kaksikolla maailman rahakentillä. World Padel Tourin karsintoihin pääsy ja siellä pärjääminen ovat yksi selkeä päätavoite, mutta unelma viedä lajia vieläkin isommille areenoille siintää kaukana tulevaisuudessa.

-Vuoden 2028 olympialaisissa, päättää Saska tavoitekeskustelun pontevasti.

(Kuva: Jonas Tana / Finpadel)

Kirjoita kommentti