Suomen ensimmäinen padelin täysammattilaistiimi perustettu

Julkaistu Kategoria(t): Ajankohtaista kentältä, Uutiset

7.12.2022

Suomen ensimmäinen padelin täysammattilaistiimi perustettu lokakuussa 2022. Tiimin sopimuspelaajat ovat Suomen kolme parhaiten sijoitettua miespelaajaa; tamperelaiset Saska Huttunen (ranking 1) ja Pyry Hyrkkönen (ranking 2), sekä espoolainen Max Sjövall (ranking 3). Kukin pelaajista keskittyy jatkossa lajiin ja omaan kehittymiseensä täysipäiväisesti; Huttunen ja Hyrkkönen lopettivat jo päivätyönsä, ja Sjövall seuraa perässä, kun tarvittavat arjen järjestelyt on hoidettu. 

Tavoitteet korkealla: saada suomalaisia maailman rankingiin top 100 joukkoon 

Tasoero Suomen parhaimpien pelaajien ja maailmanhuippujen välillä on vielä suuri. Tällä hetkellä maailmanhuiput tulevat pääasiassa Argentiinasta ja Espanjasta, missä lajilla on huomattavasti pidemmälle ulottuvat juuret. Yhdeksänkertainen Suomen mestari Sjövall on suomalaisista pelaajista ainoa World Padel Tour -kiertueen esikarsintakierroksella jo useamman kerran pelaamassa käynyt pelaaja; hänen maailman ranking sijoituksensa on parhaimmillaankin ollut 225. Täysammattilaisuus mahdollistaa kuitenkin Suomen huipuille nopean kehityksen; harjoitusmäärät nousevat huomattavasti aiemmasta sekä säännölliset kuukausittaiset viikon treenileirit lajin pyhätössä Madridissa Espanjassa takaavat kovan harjoitteluvastuksen lajin huippujen seurassa. Tiimi on sitoutunut lajiin ja omaan kehitykseensä sekä motivoitunut tekemään intensiivisesti töitä; tavoitteena on saada suomalaisia pelaajia maailman top 100 joukkoon. 

Ammattilaistiimi harjoittelee jopa 30 tuntia viikossa 

Ammattilaistiimin päävalmentaja on espanjalainen Rafael Conde Ripoll, jolla on laaja koulutustausta kehitys- ja suorituskykyvalmentamisesta sekä pitkä työkokemus ammattimaisen tenniksen ja padelin valmennuksesta. Ripoll on muuttanut puolisoineen Suomeen jo syyskuussa, ja päässyt seuraamaan pelaajien otteita muutamissa kilpailuissa sekä sittemmin aloittamaan kolmikon valmentamisen. Lisäksi urheilijoilla on oma fysiikkavalmentaja, ravintovalmentaja, psykologi sekä joukkueenjohto. Padel on tällä hetkellä maailman nopeimmin kasvava urheilulaji. Tällä hetkellä Suomessa lajilla on yli 70 000 harrastajaa ja yli 1000 kenttää. 100 000 harrastajan rajapyykin odotetaan rikkoutuvan ensi vuoden aikana. Maailmanlaajuisesti harrastajamäärä on jo ylittänyt 18 miljoonaa, ja tästä yli puolet on aloittanut lajin viimeisen kahden vuoden aikana. Suomen ensimmäinen ammattilaistiimi tulee varmasti lisäämään entisestään myös lajin tunnettuutta ja suosiota maassamme. Maailmalla ammattilaispadel on keskittynyt erityisesti Espanjaan, sekä kolmen ammattilaiskiertueen ympärille. Näistä suurin yleisö- ja suosiomäärältään on World Padel Tour (WPT), joka saapuu ensimmäistä kertaa virallisen Openkilpailumuotonsa kanssa Suomeen loppukesästä 2023. Ensi vuoden WPT-kiertueen palkintorahat nousevat yhteissummaltaan miljooniin euroihin. WPT:n ohella kaksi muuta ammattilaiskiertuetta ovat APT Padel Tour ja Premier Padel. 

Lisätietoja, valmentaja/pelaajahaastattelujen sopiminen, kuvaukset: 
Minna Kivelä, 0408359952, 
[email protected] 

PYRY HYRKKÖNEN

Pyry on Pirkkalasta kotoisin, käynyt ala- ja yläasteen siellä. Lukion Pyry suoritti Sammon urheilulukiossa. Pyry on aina ollut intohimoinen urheilija, harrastettu lajikirjo ulottuu futiksesta salibandyyn, painista yleisurheiluun. Tennis tuli kuvioihin siten, että vanhemmat halusivat Pyryn sitä kokeilevan ja lupasivat pojalle Tapparan fanipaidan vastineeksi kokeilusta – Intohimoinen Tappara-fani tarttui empimättä tarjoukseen ja tennis vei mennessään. Pyryn tavoitteet tenniksessä olivat korkealla, ja halu huippu-urheilemisesta syttyi jo tennisvuosina. Opiskelemisen myötä vaihtoehdoiksi muodostui käydä koulu Suomessa, jolloin tennis olisi jäänyt sivurooliin tai saada opiskelupaikka USA:sta, jolloin myös tennisura etenisi opiskelujen ohella. Pyry lähettelikin CV:tänsä ja pelivideoita useampaan potentiaaliseen yliopistoon, ja hänestä kiinnostuttiinkin – ja tultiin jopa Suomeen katsomaan hänen pelejänsä. Näin avautui yliopiston ovet valtameren tuolla puolen. Yhtäaikainen opiskelu ja tosissaan tennikseen panostaminen vieraalla maalla verotti kuitenkin jaksamista, ja lopulta johti tilanteeseen, jossa Pyry luopui jo huippuammattilaisurheilu-urahaaveestaan. Pyry suoritti Business Management tutkinnon opiskellen kahdessa eri yliopistossa, Texas Tech Universityssä sekä Coastal Carolina Universityssä. Tämän jälkeen edessä oli muutto takaisin Suomeen sekä valmistautuminen työelämään. 

Hallitseva padelin Suomen mestari

Kaikkiaan Pyry pelasi tennistä 14 vuotta. Ensikosketukset padeliin Pyryllä tuli jo 12-vuotiaana Barcelonassa tenniskisoissa – Pieni kipinä syttyi jo tuolloin Barcelonan padel-betonikentillä. Seuraavan kerran tuota kipinää voimistettiin kesällä 2018, kun kaverit pyysivät mukaan kokeilemaan lajia. Tästä Pyrylle jäikin hinku padel-kentille, ja kesä- ja joululomat Jenkeissä opiskeluista tulikin vietettyä Suomen padel-kentillä. Yliopistovuodet valtameren takana aiheutti kuitenkin lähes parin vuoden tauon lajiin. Tuon ajan Pyry käytti katsellen paljon videoita maailman huippujen otteista. Pyryn muutettua takaisin Suomeen, työpaikka Padel Tampereella antoi mahdollisuuden tehdä töitä sekä urheilla. 

-Urheilu on ollut aina todella tärkeä osa elämää minulle ja siitä saan antaa suuren kiitoksen vanhemmilleni, jotka ovat sen aina mahdollistaneet sekä siihen tsempanneet. 

Työnteon ohessa pelaaminen tuntui ensin kivalta uudelta harrastukselta, lajissa oli paljon Pyrylle tuttuja tennismäisiä piirteitä. Hiljalleen hän alkoi huomata, että kehittyy itseasiassa todella nopeasti ja pärjäsi hyvin lajia jo hieman pidempään harrastaneiden joukossa. Tästä kehittyi uutta motivaatiota panostaa lajiin entistä enemmän. Syksyllä 2022 tarjoutui mahdollisuus lopettaa päivätyö ja siirtyä ammattilaiseksi – Nyt mahdollisuus huippu-urheilijan uraan tarjoutuikin padelin saralla.

-Aivan mahtavaa saada tehdä tätä täysillä, eikä tarvitse huolehtia koulusta tai töistä samanaikaisesti.

Luonteeltaan Pyry on huumorintajuinen ja kilpailuhenkinen. Hän seuraa paljon eri urheilulajeja; mitä eri lajien huippuliigoissa tapahtuu. Hän myös edelleen tykkää vapaa-ajallaan pelailla eri lajeja. Kilpailuhenkisenä Pyry jo useampi vuosi sitten sopi pitkäaikaisen ystävänsä sekä padel-parinsa Saska Huttusen kanssa tavoitteen voittaa 5 Suomen mestaruutta eri lajeissa miesten korkeimmalla tasolla. Kolme heillä on jo plakkarissa (tennis, beach tennis ja padel), aika näyttää saavuttavatko tavoitteen – Joka tapauksessa tähän tulee nyt pidempi tauko, koska nyt padel vie kaiken keskittymisen. ”Pelaan vapaa-ajalla myös videopelejä ja minulla on League of Legendsissä yllättävän kova rankki, mutta vielä on parannettavaa”, toteaa Pyry naureskellen.

SASKA HUTTUNEN

Saska on kotoisin Pälkäneelta ja asuu tällä hetkellä Tampereella. Hänellä on monipuolinen urheilutausta, sekä kannustavat ja urheilulliset vanhemmat ja sisarukset, jotka ovat luoneet ilmapiirin, jossa uuden kokeileminen on ollut helppoa. Saska ohjautui isän innoittamana tennikseen. Tennis tuntuikin nopeasti omalta lajilta ja saavutuksia alkoi tulla nopeasti. 

Pahat selkävaivat kuitenkin lopettivat Saskan lupaavan tennisuran. Syitä kivuille ei meinattu löytää, ja lähes 2 vuotta menikin särkylääkkeillä ja hammasta purren. Urheilun saralla hän joutui luopumaan rakkaimmasta lajistaan, ja keskittymään kuntouttavaan uintiin ja salitreeniin. Saskalle aiheutui myös paljon poissaoloja lukiosta kipujen takia, sillä istuminen pitkään samassa asennossa oli kivuliasta. Hän hoiti kuitenkin kirjoitukset kunnialla läpi. 

-En silloin asiaa tajunnut, mutta jälkikäteen ajateltuna olin tuohon aikaan todella romuna henkisesti ja toki myös fyysisesti. Onneksi oli kaverit ja perhe tukena.

Selkävaivojen syy löytyi lopulta tietokonetomografian avulla (luukasvain, osteoidi osteooma). Saskalle suoritettiin operaatio, ja selkävaivat loppuivat kuin seinään. ”Urheilemisen ja kilpailemisen palon löytyminen uudestaan vei hetken aikaa. Menneet vuodet olivat kuitenkin sen verran rankat.” 

Saska aloitti työnteon valmentajan roolissa tenniksessä, ja samalla palasi itsekin uudelleen kilpakentille, toki vähemmissä määrin ja vain kansallisella tasolla. Pidempi tauko lajista oli kuitenkin vienyt omasta kilpaurasta suurimman palon ja motivaation, lisäksi kiinniotettavaa kilpakumppaneihin tuntui olevan liikaa.

Kymmenkertainen tenniksen junioreiden Suomen mestari 

Padelia Saska pelasi ensimmäisen kerran kesällä 2018, kun hänen pitkäaikainen ystävänsä (ja sittemmin parinsa padelissa) Pyry Hyrkkönen pyysi häntä mukaan pelaamaan. Tuolloin paikalla oli 4 tennistaustaista nuorta miestä, ja laji tuntui kivalta. 

Seuraava käännekohta Saskan elämässä oli valmentaja-työn aloittaminen Padel Tampereella vuonna 2020. Työn ohessa Saska pääsi myös itse treenaamaan padelia ja pikkuhiljaa myös kilpailemaan lajissa. ”Oli itselleni iso päätös siirtyä pois tutusta tennismaailmasta kohti tuntematonta (padelia).” Menestyminen kilpailuissa toi suuren kipinän taas takaisin. 

Padelin myötä Saskalle avautui toinen mahdollisuus huippu-urheiluun; hänellä on tällä hetkellä Suomen rankingin ykköspaikka ja Suomen mestaruuskin hallussaan. ”Jos joku olisi 3 vuotta sitten sanonut, että nyt on näin, niin olisin vain hymähtänyt!” 

Syksyllä 2022 Saska tarttui mahdollisuuteen ottaa iso askel kohti haavettaan; lopetti päivätyönsä ja ryhtyi padelammattilaiseksi. Ammattilaisuus on tuonut mukanaan suuren elämäntapamuutoksen ja kurinalaisuuden.

-Motivaatiota ja nälkää on, nyt laitan kaiken peliin!

MAX SJÖVALL

Max on ensimmäinen ulkomaisia turnauksia pelaamaan lähtenyt suomalainen padel-pelaaja, ja hänen tilillään onkin Suomessa eniten World Padel Tour -kisoja. Ensimmäisen niistä hän pelasi kesällä 2021 Marbellassa (WPT Marbella Master). Maailman ammattimaisimman padel-kiertueen taso on todella kova, ja selväksi kävi nopeasti, että pärjääminen on vaikeaa, ellei lajiin panosta 100%. Parhaimmillaan Max nousi maailmanlistan sijalle 225. 

Max on syntyperäinen turkulainen, ja asuu tällä hetkellä Espoossa. Maxin tausta on tenniksessä. Haave aina oli siirtyä ammattilaiseksi, ja tähän myös valmennus kannusti. Motivaatio ja palo ei sitten kuitenkaan Maxilla kantanut ammattilaisuuteen asti, vaan nuori mies halusi panostaa opiskeluun. Hän suoritti yliopistotutkinnon Turussa kansantaloudessa ja rahoituksessa, ja on sittemmin luonut vakuuttavaa työuraa urheilun ulkopuolella. Opiskelujen jälkeen Max työskenteli pääomasijoitusyhtiö CapManissa ja sittemmin myyntipäällikkönä Terveystalolla. 

Suomen menestynein padelpelaaja 

Max on yhdeksänkertainen padelin Suomen mestari. Padelia Max alkoi harjoitella säännöllisesti vuonna 2017, jolloin pk-seudulle rakennettiin ensimmäinen padel-sisähalli. Myös työn puolella hän siirtyi padelin pariin Padel House – padelkeskuksen valmistuttua perustamalla Padel House ry:n (padel-seura). Max on toiminut Padel House ry:n toiminnanjohtajana vuodesta 2020, ja onnistunut kasvattamaan seuran ylivoimaisesti Suomen suurimmaksi padelseuraksi. 

Syksyllä 2022 Maxille tarjoutui mahdollisuus siirtyä mukaan padelin ammattilaistiimiin ja alkaa ammattiurheilijaksi. ”Nyt tai ei koskaan”, pohti 36-vuotias Max. Padelissa on mahdollisuus menestyä 40-vuotiaaksi asti, jotkut lahjakkuudet menestyvät vielä tämän ylikin. Max jatkaa Padel House ry:ssä toiminnanjohtajana 2022 loppuun ja tammikuusta 2023 Advisor-roolissa uuden toiminnanjohtajan ottaessa vetovastuun. Täten Maxin täysipainoinen ammattilaisuus mahdollistuu 2023 alusta alkaen. Maxin perheeseen kuuluu puoliso, sekä 1- ja 7-vuotiaat lapset. Ammattilaisuudesta on keskusteltu kotona, ja koko perhe tukee sitä, että tämä kortti nyt katsotaan.

-Onhan tämä ajankäytöllisesti iso uhraus perheeltä.

Lisätiedot:
Minna Kivelä, 0408359952, 
[email protected]