Polvileikkaus & ensifiiliksiä

Julkaistu Kategoria(t): Kuntoutus, Tennis & Wellnes by Veera 1 kommentti artikkeliin Polvileikkaus & ensifiiliksiä

Tervetuloa seuraamaan mun kuntoutustarinaa leikkauspöydältä takaisin padel- ja tenniskentille.

Tulen jakamaan tarinaani ja rehellisiä fiiliksiäni tämän prosessin aikana. Matka tulee olemaan pitkä ja vaikea niin henkisesti kuin fyysisesti, mutta on varmasti kaiken sen tuskan ja kivun arvoista, kun palkintona on päästä jälleen pelaamaan ja juoksemaan pallon perässä!

Yeiks ajattelin, kun vihdoin puhelin soi 6 kk odottamisen jälkeen. Peijaksen sairaalasta soitettiin ja ilmoitettiin, että polvileikkaukseni olisi 3 viikon päästä 9.3. Pieni pakokauhu meinasi iskeä, kun asia mitä on pyöritellyt ja miettinyt jo kauan lopulta konkretisoituisi. Nyt olisi kuitenkin myös ajankohdallisesti hyvä aika hoitaa jalka kuntoon, kun taistelemme vielä enemmän tai vähemmän koronarajoitusten kanssa tulevan kevään ajan ja lähes kaikki kisat ja tapahtumat on peruttu.

Sisempi nivelkierukka repesi syksyllä 2019 ja sen kanssa olen tämän 1,5 vuotta taistellut. Padelin ja tenniksen pelaaminen ja fyysisen valmennustyön tekeminen on ollut melko rankkaa ja jalka on ollut kovilla, koska rasitusmäärät ovat olleet melkoisia viikosta toiseen. Se, ettei ole 1,5 vuoteen pystynyt menemään syväkyykkyyn ja että jalka on aina rasituksen jälkeen enemmän tai vähemmän kipeä sekä turvonnut, on muodostunut jo normaaliksi tässä ajan kuluessa.  Nyt oli kuitenkin aika tehdä asialle jotain ja vaikka ajatus onkin kovin pelottava, tulisi operaatio todennäköisesti eteen nyt, 2-, 5- tai 10-vuoden päästä. 

Operaatio tehtiin Peijaksen sairaalassa Vantaalla HUS:n toimesta päiväkirurgisena operaationa. Kutsu sairaalaan oli klo 7.00 ja valmistelujen jälkeen pääsin jo klo 9.00 aikoihin leikkaussaliin. Tarkoitus oli siis korjata tuo vaurioitunut nivelkierukka ompelemalla se kasaan. Tämä on pidemmällä tähtäimellä ehdottomasti parempi ratkaisu, mutta toipumisen kannalta äärimmäisen raskas ja hidas prosessi. Suunnitellun prosessin mukaan mentiin ja kierukka kiinnitettiin itsesulavilla nuolilla. Minulle tehtiin selkäydinpuudutus ja seurasin operaatiota monitorilta koko leikkauksen ajan. Tämä oli hyvin mielenkiintoinen kokemus.  Päästyäni kotiin leikkauspäivänä jalka alkoi kipeytymään, ja liikkuminen oli todella haastavaa ja kivuliasta. Onneksi sain hyvät kipulääkkeet, joita kehotettiin syömään alussa ohjeiden ja kivun mukaan. Alussa myös arkiset perusaskareet ovat olleet haastavia esimerkiksi kahvikupin siirtäminen keittiöstä sohvalle, joten onneksi mieheni on ollut etätöissä kotona ja töiden lomassa pystynyt auttamaan minua. Nyt jo vajaa viikko leikkauksesta, olen oppinut melkoisia kikkoja kotona, jotta pystyn toimimaan ilman apuvoimia.

Toipuminen tulee olemaan raskas prosessi. Alkuun tulee käyttää kyynärsauvoja 6 viikkoa ja koukistaminen on sallittu ainoastaan 60 astetta ensimmäiset 1-4 viikkoa. Jalassa on 24/7 ortoosituki, joka estää liian koukistamisen. Jalkaa tulee pitää koholla mahdollisimman paljon näin alkuun. Tämän jälkeen aletaan hiljalleen lisäämään kourmitusta ja palauttamaan voimia jalkaan. Pallopelit ovat toipumisen kannalta hankalimmasta päästä, joten realistinen tavoite takaisin kentille onkin aikaisintaan 4-6kk jälkeen. Paluu kentälle voidaan arvioida oikeastaan vasta, kun nähdään miten jalan kuntoutus edistyy. Tämä tuntuu tällä hetkellä aivan kauhealta ajatukselta, mutta yritän tsempata itseäni sillä, että ehkä kesällä tai viimeistään syksyllä pääsen jälleen pelaamaan.

Heti alusta alkaen on kuitenkin tärkeää noudattaa fysioterapian antamia ohjeita, vaikka kivuliasta ja hankalaa se onkin. On tärkeää saada heti leikkauksen jälkeen aktivoitua reisilihasta ja notkistaa polven liikeratoja ja vetreyttää nilkkoja ja pohkeita. Joudun vielä lisäksi pistämään päivittäin verenohennuslääkettä estääkseen veritulpan syntymistä. Tämä on päivän yksi inhottavimmista hetkistä. 

 

Game Ready -kylmäkompressiolaite apuna kuntoutuksessa

Alun toipumisen tueksi sain yhteistyössä GRHealthyn kanssa Game Ready kylmälaitteen, jota on tarkoitus käyttää 30 minuutin pätkissä useammin kerran päivässä. Kylmä auttaa lievittämään kipua, vähentää turvotusta ja vilkastuttaa aineenvaihduntaa leikatussa jalassa. Tästä on ollut suuri apu ja laite onkin ollut ahkerasti käytössä heti alusta asti. Monta Netflix -jaksoa on mennyt Game Ready jalassa istuen jo näin alkuun ja se on tosiaan helpottanut kipua ja auttanut vähentämään turvotusta. Neljää päivää leikkauksen jälkeen polven turvotus alkaa jo selkeästi vähentymään, polven muodot tulemaan esiin ja leposärky alkaa olemaan jo melko vähäistä.

Game Ready laitetta voi muuten vuokrata myös omaan käyttöön pienempiäkin vammoja ja palautumista varten.

 

Ensimmäiset päivät ovatkin kuluneet lähinnä kipulääkkeitä syöden, Game Ready -laitetta käyttäen ja pieniä jalan ojennuksia ja koukistuksia tehden, vaikka nekin tuntuvat vielä kovin haastavilta ja kivuliailta. Fyssarin ohjeita noudattaen, liikkeitä tulee kuitenkin tehdä säännöllisesti pienestä kivusta huolimatta. Vaikeeta on myös paikoillaan olo, mikä alkaa tuntumaan jo muutaman päivän jälkeen koko kropassa, kun on normaalisti tottunut liikkumaan niin paljon. Pakarat ja lonkankoukistajat ovat kovilla ja iltaa kohden olo alkaa tuntumaan jo melko tukalalta. Olen yrittänyt mahdollisuuksien mukaan nostella käsipainoja ja vetreyttää yläkroppaa kepin kanssa, jotta saisi veren ja nesteet hieman kiertämään koko kropassa. 

Jalassa on pidettävä saranaortoosi tukea ensimmäiset 6 viikkoa 24/7, joka on säädetty taipumaan vain 60 astetta.

Tästä se kuntoutusprosessi lähtee! Matkaan mahtuu varmasti monenlaisia fiiliksiä ja vaiheita. Mennään ylä- ja alamäkeä ja riemuitaan pienistä askelista ja tuskaillaan takapakeista. Tärkeintä on kuitenkin saada polvi jälleen täyteen peli- ja työkuntoon niin pian kuin mahdollista, mutta maltilla ja huolellisesti sitä kuntouttaen.


Suuri kiitos yhteistyökumppaneille

 

1 kommentti

  1. Tsemppiä kuntoutukseen! Itse kokenut kaksi polvileikkausta ja kun ohjeiden mukaan polvea kuntouttaa niin kyllä siitä ihan kelpo polvi vielä tulee. 🙂
    Liikeradat pitää saada nopeasti kuntoon, koska niitä ei sitten myöhemmin saa enää helposti parannettua.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.