Juuri nyt nautimme suurimmasta valikoimasta tuoreita hedelmiä.Kioskilla voi huimata, kaikki on houkuttelevaa, maukasta ja värikästä.Mutta voiko niitä syödä rangaistuksetta, vaikka olisitkin tarkkana vartalostasi? Onko totta, että niitä kannattaa syödä vain aamulla ?
Usein väitetään, että hedelmät ovat terveellisiä ja niissä on paljon vitamiineja, mutta on yksi yksityiskohta.No ne sisältävät paljon sokeria ja varsinkin pelkistämisruokavaliossa niitä kannattaa syödä vain aamuaterioiden yhteydessä.Joskus on jopa äärimmäisiä mielipiteitä, että illalla syödyt hedelmät jopa ’mätänevät’ vatsassa ja sulavat huonosti.Onko tämä totta? Ei!
Syyllinen on fruktoosi
Kaikkien hedelmien ystävien onneksi tohtori Damian Parol päätti kumota nämä myytit.Ensinnäkin hän huomautti, että kaikkia hedelmiä ei voida kohdella samalla tavalla, koska ne sisältävät erilaisia määriä fruktoosia.Omenoissa, mangoissa tai taateleissa on paljon enemmän fruktoosia kuin sitrushedelmissä, mustikoissa, katajanmarjoissa ja aprikooseissa.Ne ovat kuitenkin edelleen vähäisiä verrattuna sokeripitoisiin juomiin tai suklaapatukoihin.Tohtori Parol toteaa myös, että tutkimukset ovat osoittaneet, että vain 1 % kulutetusta fruktoosista muuttuu rasvahapoiksi.Siksi olisi hyvin vaikeaa kuluttaa sitä niin paljon, että elimistömme rasvapitoisuus nousisi nopeasti ja merkittävästi.
Kellonajalla ei ole merkitystä
Ravitsemusasiantuntija uskoo, että hedelmiä voi paitsi syödä mihin vuorokaudenaikaan tahansa, myös että se jopa kannattaa.Niiden energiatiheys on alhainen, joten illalla, kun tarvitsemme vähemmän kaloreita, ne voivat olla jopa hitti.Joillakin ihmisillä esiintyy kuitenkin turvotusta hedelmien syömisen jälkeen iltapäivällä.Useimmat meistä kuitenkin tuntevat olonsa hyväksi niiden syömisen jälkeen.Siksi on parempi hyödyntää hedelmäkausi ja olla uskomatta ruokavaliota koskevia myyttejä.
„On myös muistettava, että ruokavalio on valinnan taito, ja jos emme syö hedelmiä iltapäivällä, syömme todennäköisesti jotain muuta.Ehkä syömme kourallisen pähkinöitä tai salaatin oliiviöljyllä.Ja nuo ovat tietenkin terveellisiä asioita, mutta ne sisältävät paljon rasvaa.Rasvaa, joka ei vaadi mitään muutosta, jotta voisimme laskea sen alas.Olen rehellisesti yllättynyt ihmisistä, jotka ovat huolissaan fruktoosista (tai hiilihydraateista laajemmassa merkityksessä), jotka teoriassa voidaan muuntaa rasvahapoiksi, mutta eivät ole huolissaan rasvahapoista, jotka ovat jo valmiiksi rasvaa,“ kertoo erään tunnetun ravitsemusterapeutin verkkosivusto.