Padelisti Tutuksi – David Lozano

Julkaistu Kategoria(t): Padelisti Tutuksi Ei kommentteja artikkeliin Padelisti Tutuksi – David Lozano

Tervetuloa FinPadel Blogin Padelisti Tutuksi -sarjan pariin. Tämän blogisarjan tarkoituksena on edistää ja tukea padelin kasvua sekä luoda entistä avoimempaa kulttuuria suomalaiseen padelyhteisöön. Tarkoituksenamme on, että lajissa mukana olevat henkilöt ja persoonat tulisivat suuremman yleisön tietouteen ja että he voivat omilla kokemuksillaan edistää ja innostaa muita padelisteja oppimaan lajista enemmän. 

FinPadel Blogin Padelisti Tutuksi -sarjan esittelyvuoron saa aikoinaan Barcelonasta Turkuun muuttanut, 33-vuotias David Lozano, joka toimii padelvalmentajana. Davidin valmennuksiin voi törmätä lähinnä pääkaupunkiseudun sekä Turun padelkeskuksissa. Halusimme selvittää, miten padelvalmentaja näkee padelin tilan Suomessa ja minkälaisia terveisiä hänellä on padelyhteisölle. 


Milloin olet aloittanut Padelin ja mikä sai sinut innostumaan lajista?

“Aloitin pelaamisen perheeni kanssa yhdessä kun olin 11-vuotias. Padel oli vasta saapunut Kataloniaan ja aloitimme padelin pelaamisen yhdellä Barcelonan ensimmäisistä padelklubeista. Isäni halusi, että koko perhe harrastaisi jotain urheilua ja lajiksi valikoitui padel. Muistan, että menimme koko perhe joka viikonloppu pelaamaan ja valmennuksiin. Jossain vaiheessa sisarukset lopettivat pelaamisen mutta minä jatkoin. Kävin viikottain argentiinalaisten huippuvalmentajien valmennuksissa ja osallistuin muutamaan Katalonian juniormestaruuskisaan, joista lopputuloksena kaksi finaalipaikkaa ja niistä toisesta voitto.”

Mikä on mielestäsi parasta padelissa?

“Seinät ja puolustus! Olen aina tykännyt puolustamisesta ja lapsena treenasin seiniä päivittäin, niin yksin kuin valmentajien kanssa. Saatoin viettää koko päivän klubilla yksin treenaten seinää vasten tunteja, välillä kävin syömässä ja jatkoin treenejä sen jälkeen. Parasta on myös padelin sosiaalisuus ja se että pienellä kentällä tapahtuu kokoajan asioita, eikä tule tylsää pelaajille tai katsojille. Padelissa voi tehdä paljon eri asioita ja ainakin tällä hetkellä tuntuu, että padelissa ei ole rajoja mitä voi tehdä vielä tulevaisuudessa.  Oikea perinteinen padel on todella taktinen peli. Tilanteessa, jossa pelaajien taso on suunnilleen sama, pystyy pelaaja, joka osaa käyttää oikein taktiikkaa, rakentamaan pisteet paremmin ja tekemään ratkaisun vasta kun se on viisasta, ja voittamaan näin koko pelin.”


Lyhyt yhteenveto urastasi tähän asti.

“Padelkokemusta minulla on 90-luvun lopulta lähtien. Viikoittaisia valmennuksia nuoruudessa yli kymmenen vuoden ajan. Kaksikymppisenä töiden ja muiden harrastusten takia padel jäi taka-alalle melkein 10 vuodeksi. Suomeen muuton jälkeen palasin padelin pariin ryminällä, ja aloin taas pelaamaan usemman kerran viikossa sekä käymään kisoissa. Huomasin, että tasoni riittää pelaamiseen Suomen korkeimmalla tasolla. Tajusin myös, että juniorina opittu perinteinen padel, sen oikeat liikkeet ja liikeradat ovat sellaista mitä pystyn opettamaan ja näin auttamaan pelaajia Suomessa. Tästä syystä päätin alkaa valmentamaan. Viimeisen 1,5 vuoden aikana olen kouluttautunut padelvalmentajaksi WPT-valmentaja Diego Mieresin yksityisopetuksessa Madridissa ja olen käynyt siellä myös lisäkursseja esim. kilpapelaajakurssin sekä opiskellut padelin tekniikkaa, taktiikkaa ja strategiaa itsenäisesti satoja tunteja. Olenkin saanut tehtyä valmentamisesta päätyöni viime syksystä alkaen ja näin olen päässyt jakamaan tietoani pelaajille ja auttamaan heitä kehittymään. Tällä hetkellä valmennan Turun alueella eri klubeilla ja pääkaupunkiseudulla Padel Vantaalla.”

Kenen kanssa haluaisit päästä pelaamaan parina?

“Entinen maailmanlistan ykkönen Juan Martin Diaz on ollut suosikkini jo lapsena ja hänen kanssaan olisi hienoa päästä pelaamaan. Hän on ehdottomasti yksi kaikkien aikojen parhaista pelaajista ja sanoisin, että hän omaa parhaimnat refleksit kaikista huippupelaajista. Hänellä on ollut paljon loukkaantumisia mutta toivon, että hän saa tänä vuonna ehjän kauden ja pääsee vielä näyttämään taitonsa nuoremmille WPT-pelaajille.”

”Suomalaisista valitsisin tietenkin Suomen kiistattoman ykkösen; The Goldenwrist – Max Sjövall.”

Lempi muistosi padelin parista?

“Kaikki perheen kanssa vietetty yhteinen aika padelklubilla ja -kentillä. Muistan hyvin kun pelasin lapsena isääni vastaan. Hän oli parempi pelaaja kuin minä silloin ja voitti aina. Minua ärsytti, koska en koskaan pystynyt voittamaan häntä. Me pelattiin kahdestaan koko kenttää. Se oli minun isäni tapa 😉 Eräs hieno muisto on myös pelaaminen Fernando Belasteguinia ja omaa isääni vastaan silloisen valmentajani Ramiro Nannin kanssa näytösottelussa Barcelonassa.”

Lempi padellyöntisi?

“Bandeja ja lobbi, koska näitä kahta lyöntiä voi käyttää hyökkäys- tai puolustustarkoituksessa. Bandeja on minun lempi padellyönti, koska sillä pystyy sekä rakentamaan että voittamaan piste. Bandejalla voi hidastaa lyöntiä ja sijoittaa se hyvin, kun lobbi menee kauas verkolta. Myös jos lobbi on lyhyt, niin bandejalla voi hyökätä ja ratkaista piste. Toinen lempilyöntini on lobbi, jolla voi hyökätä sekä puolustaa. Esimerkiksi takakentältä voi laittaa nopea ja matala lobbi krossina, joka ylittää vastustajat. Näin saadaan verkkoasema itselle ja hyökkäys voi alkaa.”


Millaisena näet padelin tilan Suomessa juuri nyt?

“Tällä hetkellä padel kasvaa Suomessa räjähdysmäisesti. Kenttiä rakennetaan koko ajan lisää ja ne varataan nopeasti täyteen pelejä. Pian pelaajille ei enää riitä vain kentät missä pääsee pelaamaan. Seuraava askel on, että pitää kehittää klubi- ja seuratoimintaa. Jo nyt eri klubeilla on koko ajan enemmän seuratoimintaa sekä palveluita kuten valmennustoimintaa, tapahtumia, padelvälineitä sekä yleistä asiakaspalvelua ja jopa ravintolatoimintaa samoissa tiloissa. Tulevaisuudessa parhaimmat klubit tulevat erottautumaan ja saamaan enemmän asiakkaita tällaisilla lisäpalveluilla.”

”Pelikulttuuria ja pelaajia ajatellen nyt on tärkeää panostaa opetukseen, niin että ihmiset oppivat padelin perusasiat. Tämä tarkoittaa sitä, että ihmiset saavat heti alkuun mielenkiintoisempia pelejä ja myös turhia loukkaantumisia tulee vähemmän. Nyt on tärkeää kouluttaa paljon varsinkin padelohjaajia padelseuroihin ympäri Suomea, jotka voivat opettaa aloittelijoille padelin perusteita. Näin ihmiset myös viihtyvät paremmin ja haluavat jatkaa pelaamista. Näillä pienillä teoilla padelin yleinen taso, pelikulttuuri ja pelitietoisuus myös kasvaa pikkuhiljaa.”

Entä tulevaisuudessa?

“Padelin tulevaisuus Suomessa näyttää hyvältä, ja jotta kehitys olisi yhtä hyvää kuin esimerkiksi Ruotsissa, niin täällä täytyy muistaa panostaa oikeisiin asioihin eikä vain miettiä kasvua kenttien lukumäärällä. Juniorityö on todella tärkeää ja siihen pitää panostaa. Seurojen pitää tarjota hyvää ja laadukasta valmennusta nuoresta alkaen ja järkevin hinnoin, jotta lapsilla ja nuorilla olisi varaa harrastaa padelia ja jopa panostaa lajiin kilpailumielessä. Monissa padelseuroissa ja myös padelliitossa on alettu pikkuhiljaa kehittämään junioritoimintaa. Tämä on todella hienoa ja tärkeää lajin tulevaisuuden kannalta. Haluan tulevaisuudessa olla mukana kehittämässä yleisesti junioritoimintaa klubeilla, joissa valmennan sekä Suomen Padelliitossa. Minut on juuri valittu yhdeksi Padelliiton juniorivalmentajaksi. Toiveeni on päästä valmentamaan enemmän junioreita ja työskentelemään samojen pelaajien kanssa jopa vuosia pitkäjänteisesti.”

Terveisesi suomalaiselle Padelyhteisölle!

“Muistakaa että padel on kontrollipeli! Harjoitelkaa pallonhallintaa ja puolustamista sekä järkevästi pelaamista. Älkää yrittäkö ratkaista pistettä liian vaikeista paikoista, vaan jatkakaa päättäväisesti pisteen rakentamista niin kauan kun löytyy oikea hetki päättää ja ratkaista piste. Nauttikaa pelaamisesta ja pitäkää hauskaa!”

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.