Padelisti Tutuksi – Anton Savolainen

Julkaistu Kategoria(t): Padelisti Tutuksi Ei kommentteja artikkeliin Padelisti Tutuksi – Anton Savolainen

Tervetuloa FinPadel Blogin Padelisti Tutuksi -sarjan pariin. Tämän blogisarjan tarkoituksena on edistää ja tukea padelin kasvua sekä luoda entistä avoimempaa kulttuuria suomalaiseen padelyhteisöön. Tarkoituksenamme on, että lajissa mukana olevat henkilöt ja persoonat tulisivat suuremman yleisön tietouteen ja että he voivat omilla kokemuksillaan edistää ja innostaa muita padelisteja oppimaan lajista enemmän. 

FinPadel Blogin Padelisti Tutuksi -sarjassa esitellään 27-vuotias lahtelaissyntyinen Anton Savolainen. Nykyään Isossa-Britanniassa asuva ja FinTech-alalla työskentelevä Savolainen edustaa itä-lontoolaista Stratford Padel Clubia. Suomessa ollessaan tämä A-ruutua pelaava ja vasenkätinen nuorukainen edustaa ylpeästi Padel Lahtea, jonka hän luokittelee kotipaikkakuntansa ohella kotikentäkseen. Me halusimme selvittää, millainen tila padelilla on Isossa-Britanniassa ja minkälaisia tavoitteita Antonilla on padelin saralla.

Milloin olet aloittanut padelin ja mikä sai sinut innostumaan lajista?

“Ensimmäisen kerran kokeilin padelia vuonna 2017 Hernesaaren rannassa. Olin tuolloin pelannut useamman vuoden kilpailullisesti racketlonia (mailapelien neliottelu, joka sisältää pöytätenniksen, sulkapallon, squashin ja tenniksen) ja näissä ympyröissä sana padel alkoi toistumaan säännöllisesti, joten pakkohan lajia oli päästä testaamaan. Toisen kerran kokeilin padelia osallistumalla padelturnaukseen Tallinnassa, jossa opiskelin tuohon aikaan. En kuitenkaan vielä tuolloin aloittanut pelaamaan lajia säännöllisesti, koska urheilun osalta aikani meni muita mailapelejä ja salibandya Viron pääsarjassa pelatessa.”

“Innostuin siitä, miten helppo laji oli aloittaa ja miten nopeasti onnistuin kehittymään monipuolisen mailapelitaustani ansiosta. Padelissa on myös hienoa se, että jännittäviä ja pitkiäkin palloralleja tulee jo ensimmäisistä pelikerroista lähtien, mitä ei mielestäni muissa mailapeleissä samalla tavalla pääse kokemaan.”

Lyhyt yhteenveto urastasi tähän asti.

“Ensimmäisten padelkokeilujeni jälkeen urani voisi katsoa alkavan vuonna 2018, kun Lontooseen avattiin kolmen sisäkentän Stratford Padel Club lähelle aluetta, jossa asuin. Aloitin välittömästi pelaamaan lähes päivittäin ja pian jo osallistuinkin muutamiin seuran sisäisiin turnauksiin hyvällä menestyksellä. Tämän jälkeen olen harjoitellut tavoitteellisesti ja osallistunut aktiivisesti LTA Padel Tourin turnauksiin. Tällä hetkellä olen Britannian rankingissa sijalla #36 ja tietääkseni ainoa pohjoismaalainen, joka pelaa lajia täällä kilpailullisesti.”

Mikä on padelissa mielestäsi parasta?

“Lajissa ehdottomasti parasta on sosiaalisuus ja miten hienosti padelyhteistössä kaikki otetaan mukaan. Omalla kohdallani olen useasti saanut kokea, miten hienosti minut otetaan peleihin mukaan Suomessa vieraillessani. Iso kiitos tästä kuuluu muun muassa Padel Lahden Mikko Kurjelle ja Padel Housen Max Sjövalille. Samankaltaisia kokemuksia on itselläni myös esimerkiksi Malagasta ja Teneriffalta. Voinkin suositella rohkeasti ottamaan yhteyttä paikallisiin padelseuroihin missä päin maailmaa tahansa, sillä pelit järjestyvät aivan varmasti!”

Millainen taso padelilla on Isossa-Britaniassa?

“Uskaltaisin väittää, että padelin taso, ainakin huipulla, on täällä hieman kovempi kuin Suomessa. Syy tähän löytyy pääosin siitä, että maan 20 parhaasta pelaajasta yli puolet tulee Espanjasta ja heistä monet ovat pelanneet lajia lapsesta asti ollen nuorempana jopa kotimaansa huippua. Ihan samanlaista buumia padelin ympärillä täällä ei vielä kuitenkaan ole kuten Suomessa tai Ruotsissa, mutta laji otti ison harppauksen eteenpäin viime vuoden lopulla, kun se liitettiin vuonna 1888 perustettuun Lawn Tennis Associationiin eli Iso-Britannian tennisliittoon. Näin ollen padelista tuli virallisesti tunnustettu laji, joka pääsee jatkossa mukaan ison sekä varakkaan lajiliiton tulevaisuudensuunnitelmiin ja budjetteihin. Toivon todella, että tämä alkaisi pian näkymään myös lajin suosiossa täällä päin.”

Lempi padellyöntisi?

“Chiquita, jonka jälkeen noustaan aggressiivisesti verkolle haastamaan vastustajaa.“

Mitkä ovat tavoitteesi padelin saralla?

“Tämän vuoden aikana yritän onnistua murtautumaan kymmenen parhaan joukkoon Iso-Britanniassa ja toivottavasti pystyn pelaamaan mahdollisimman monta turnausta onnistuakseni tässä. Lisäksi haluaisin onnistua löytämään itselleni sponsorin tukemaan tätä matkaa, mikäli vain mahdollista. Olisi myös upeaa päästä joskus edustamaan Suomea maajoukkueeseen ja pelaamaan kansainvälisiä arvokisoja.”

Millaisena näet padelin tilan Suomessa juuri nyt?

“On mielettömän hienoa seurata näin Suomen ulkopuolelta asti, miten laji saa jatkuvasti näkyvyyttä jopa valtamediassa ja uusia kenttiä pystytetään aivan uskomatonta tahtia. Tuntuu välillä siltä, että kaikki Suomessa pelaavat tai ovat vähintäänkin kokeilleet lajia! Toivottavasti onnistumme siinä, että suosio ei ole vain ohikiitävää ja lajille ei käy kuten squashille aikanaan.”

Terveisesi suomalaiselle Padelyhteisölle!

“Jos ja kun matkustaminen taas sallitaan ja päädytte Lontooseen, ottakaa yhteyttä niin järjestetään täällä hyvät pelit.”

Kirjoita kommentti