Mikä ihmeen World Padel Tour – uusi luku suomalaisessa padelhistoriassa

Julkaistu Kategoria(t): Ajankohtaista kentältä, Uutiset, World Padel Tour, Yhteistyöt Ei kommentteja artikkeliin Mikä ihmeen World Padel Tour – uusi luku suomalaisessa padelhistoriassa

28.6.2022

World Padel Tour (WPT) on maailman johtava sekä seuratuin padelturnaus ympäri maailman. Se kerää vuodesta toiseen parhaat padelpelaajat yhteen tarjoten samalla ennennäkemätöntä padelviihdettä lajista kiinnostuneille. Espanjasta peräisin oleva konsepti on noussut viimeisen 10 vuoden aikana maailman seuratuimpien lajien joukkoon, aivan valtalajien tuntumaan. World Padel Tourin osakilpailuissa käy keskimäärin yli 20 000 silmäparia ja stadionien koot vaihtelevat 5 000 katsojasta ylöspäin. Viimeiset vuodet ovat olleet niin miehissä kuin naisissakin espanjalaispelaajin hallintaa. Tämän perusteella voidaankin siis todeta Espanjan olevan tätä nykyä maailman johtava padelmaa.

Kuva: Jonas Tana / Finpadel

World Padel Tour koostuu kauden aikana pelatusta monesta eri osakilpailusta, joiden voittajia odottavat palkintorahojen lisäksi viralliset rankingpisteet. Pisteitä kerätään henkilökohtaisesti osakilpailuiden loppusijoitusten perusteella. Tällä hetkellä miesten rankingin piikkipaikkaa hallussaan pitävät espanjalaiset Alejandro Galan sekä Juan Lebron. Molemmilla herroilla on kasassa vakuuttavat 16 300 pistettä. Naisten puolella kärkiijat menevät niin ikään Espanjaan, kun Alejandra Salazar sekä Gemma Triay komeilevat rankingin kärjessä. He ovat keränneet yhteensä 16 725 rankingpistettä. Pohjoismaista väriä rankingissä edustaa ruotsalainen Simon Vasquez, joka löytyy maailmanlistan sijalta 124 (196 pistettä). Suomalaisista miesten puolella espoolaisen Padel Housen Max Sjövall löytyy maailmanlistan sijalta 345 (15 pistettä). Naisissa Padel Tampereen Ella Sillanpää sekä Saana Saarteinen ovat sijalla 326 (5 pistettä).

Vuoden 2022 World Padel Tour on kansainvälisin kiertue sen olemassaolonsa historiassa. WPT:n kisakalenterissa nähdään tämän vuoden aikana yhteensä 24 virallista tapahtumaa 13 eri maassa. Näistä maista peräti viisi kappaletta järjestää WPT-osakilpailun ensimmäistä kertaa. Naapurimaa Ruotsi saa osakseen useamman kilpailun ensimmäisen kerran maan historiassa, kun WPT rantautuu sekä Mälmöhön että Tukholmaan. Tämän lisäksi kaudella nähdään kolme Exhibition-tapahtumaa, joista Suomessa tällä viikolla pelattava tapahtuma on yksi.

Historiallinen padelkausi vuosimallia 2022 käynnistettiin helmikuussa Yhdysvalloissa Miami Padel Openilla, jonne kokoontuivat maailman parhaat pelaajat kuuluisan kaupungin sydämeen. Yhdysvaltojen lisäksi listalle pääsivät Espanja, Ruotsi, Belgia, Tanska, Itävalta, Ranska, Portugali, Italia, Hollanti, Argentina sekä Meksiko. Kausi huipentuu joulukuun Estrella Damm Master Final 2022 -tapahtumaan Espanjan Barcelonassa.

World Padel Tour vuosi 2022 on kansainvälisin sen historiassa.
Kuva: World Padel Tour (worldpadeltour.com)

Suomalaisen padelin kasvua viime vuosien aikana on ollut upeaa seurata. Lajin kehittyminen on tuonut mukanaan myös vaatimustason noston eri kansallisissa kilpailuissa. Yhä useampi suomalaispelaaja tähtää tätä nykyä ulkomaan kentille ja haluaa mitata tasoaan maailman kovimpia pelaajia vastaan. Osa Suomen kärkipadelpelaajista onkin päässyt jo mittaamaan tasoaan erinäisissä kansainvälisissä kisatapahtumissa. Viime vuosina Suomessakin järjestetyt kutsuturnaukset ovat tuoneet mukanaan padelpelaajia ympäri maailmaa. Tämän lisäksi kansainvälistä osaamista on nähty myös tällä kaudella osana kotimaista CUPRA Finnish Padel Touria. 

Suomalaisia on nähty harvakseltaan maailman kovimmassa padelturnauksessa, eli World Padel Tourilla, mutta Padel Open Finland järjestämä Exhibition-turnaus tarjoaa nyt ainutlaatuisen mahdollisuuden kirjoittaa uusiksi suomalaista padelhistoriaa. Yhteensä neljä suomalaisparia tullaan näkemään Tampereen Hakametsän matolla tämän viikon kisassa. Useat suomalaisparit kilpailivat vimmatusti jaossa olleista villeistä korteista viime viikon Wild Card -karsinnassa Hakametsässä. Jaossa oli yhteensä kolme kappaletta villejä kortteja, sillä Padel Tamperetta edustavat Saana Saarteinen ja Ella Sillanpää olivat jo aikaisemmin lunastaneet pääsynsä WPT:n sinertävälle matolle. Heidän lisäkseen villin kortin turnaukseen saivat Anna Wall ja Martina Minetti (Padel Tampere), Pyry Hyrkkönen ja Saska Huttunen (Padel Tampere) sekä Tuomas Manner (Padel West) ja Micke Kontinen

Maailman seuratuimman padelturnauksen saaminen Suomeen ei ole ollut helppoa. Laji on Suomessa vasta verrattaen nuori ja se on ottanut huimia kehitysaskeleita erityisesti viime vuoden aikana. Tampereen turnauksen Kilpailunjohtaja Minna Kivelä taustoittaa hieman prosessia, joka on mahdollistanut suomalaisen padelhistorian uuden luvun, jota kirjoitetaan nyt Tampereella.

-WPT:n saaminen Suomeen vaati kolmen vuoden neuvottelutyön Espanjan suuntaan – jonkinmoista intohimoa lajiin prosessi on siis vaatinut. Nyt takana on todella kiireinen kevät, mutta samaan aikaan kerrassaan upea. Kyllä padelin parissa vaan tapaa mahtavia tyyppejä. Nyt ollaan vihdoin tässä ja enää pari päivää tapahtumaan. Jännittää, mutta kaikista eniten olen innoissani. Luvassa ovat upeat kolme päivää!

Suomalaisten pelaajien lisäksi Tampereella nähdään yhteensä 16 maailmanluokan pelaajaa, kahdeksan miestä ja kahdeksan naista. Pelaajia nähdään niin Espanjasta, Ranskasta kuin Argentiinastakin. Valtaosa heistä on syntynyt 90- ja 2000-luvulla, mutta mukana on myös kokeneempaa osastoa. Useat turnaukseen osallistuvat pelaajat sijoittuvat tällä hetkellä maailmanlistan top 20 paremmalle puolelle. Turnauksen parhaiten sijoittunut naispelaaja on sijalla 3. ja miesten puolella sijalla 7.  

Juan Tello & Federico Chingotto (ARG)

Ensimmäinen miesten pelipari tulee Argentiinasta ja on rankingsijoituksena perusteella yksi ennakkosuosikeista. Juan Tello (-95) on kotoisin Cordobasta ja hän on parhaillaan padelin maailmanlistan sijalla 9. Kauden 2022 aikana Tello on yltänyt neljä kertaa WPT:n semifinaaleihin ja voittanut 28 pelaamastaan ottelusta 19. Federico Chingotto (-97) on kotoisin Buenos Airesista ja on niin ikään maailmanrankingin sijalla 9. Hän on pelannut kauden 2022 aikana yhteensä neljässä WPT-semifinaalissa ja voittanut 28 pelaamastaan ottelustaan 19. 

Franco Stupaczuk & Rubio Gonzalez (ESP/ARG)

Toinen miesten puolen pareista on yhdistelmä Espanjaa sekä Argentiinaa. Siinä pelaavat Franco Stupaczuk (-96), joka on kotoisin Argentiinan Chacosta ja on maailmanlistan sijalla 7. Stupaczuk on voittanut peräti 20 ottelua 28 pelaamastaan ottelusta kuluneen kauden aikana. Hän on myös kertaalleen juhlinut osakilpailuvoittoa Human French Padel Openissa kesäkuussa. Hänen parinaan pelaa Rubio Gonzalez (-91), joka on parhaillaan maailmanlistan sijalla 40. Hän on kotoisin Espanjan Sevillasta. Gonzalez on pelannut kuluneen kauden aikana yhteensä 19 ottelua voittaen niistä kahdeksan. Hän on tällä kaudella vain kertaalleen yltänyt neljännesvälieriin toukokuussa pelatussa Tau Ceramica Albacete Challenger -osakilpailussa. 

Miguel Yanguas & Coki Nieto (ESP)

Seuraava pelipari tulee Espanjasta. Miguel Yanguas (-02) on kotoisin Malagasta ja on maailmanlistan sijalla 18. Kauden 21 ottelusta hän on poistunut 11 kertaa voittajana. Paras sijoitus tältä kaudelta on finaalipaikka toukokuussa pelatussa Tau Ceramica Albacete Challengerissa. Hänen vierellään pelaa madridilainen Coki Nieto (-98), joka pitää hallussaan maailmanlistan sijaa 21. Hänen kautensa on niin ikään sujunut tähän asti siten, että hän on voittanut 21 pelaamastaan ottelustaan 11. Nieton paras sijoitus tältä kaudelta on finaalitappio toukokuun Tau Ceramica Albacete Challengerista. 

Jon Sanz & Sanyo Gutierrez (ESP/ARG)

Seuraava miespari tulee Espanjasta sekä Argentiinasta. Jon Sanz (-00) on kotoisin Espanjan Pamplonasta. Hän on maailmanlistan sijalla 25. Sanz on kauden aikan pelannut yhteensä 23 ottelua, joista 13 kertaa hän on poistunut voittajana. Hänen kauden paras saavutuksensa on osakilpailuvoitto huhtikuulta, kun hän onnistui voittamaan Tau Ceramica Getafe Challenger -osakilpailun yhdessä parinsa Miguel Lampertin kanssa. Tässä turnauksessa Sanzin vierellä pelaa kuitenkin Sanyo Gutierrez (-84), joka on kotoisin Argntiinan San Luisista ja edustaa turnauksen veteraaniosastoa. Hän maailmanlistan sijalla 6. Gutierrez on kauden 31 pelaamastaan ottelusta onnistunut voittamaan peräti 25 ja kauden kolmesta finaaliesiintymisestään, hän on voittanut niistä jokaisen. Osakilpailuvoitot ovat tulleet kesäkuun Vienna Padel Openissa, toukokuun Danish Padel Openissa sekä maaliskuun Estrella Damm Reus Costa Daruada Openissa. Tyypillisesti Gutierrez nähdään argentiinalaisen Augustin Tapian peliparina. 

Alix Collombon & Jessica Castello (FRA/ESP)

Ensimmäinen naisten pelipari edustaa sekä Ranskaa että Espanjaa. Alix Collombon (-93) on kotoisin Ranskan Lyonista ja on parhaillaan maailmanlistan sijalla 22. Hän on onnistunut voittamaan kauden 26 ottelustaan 14. Paras sijoitus kauden WPT-kisoista on finaalipaikka toukokuun Tau Ceramica Albacete Challengerista. Jessica Castello (-97) on kotoisin Espanjan Villenasta ja on maailmanlistan sijalla 21. juuri ennen pariaan Collomboa. Hänellä on niin ikään kertynyt 14 voittoa 26 pelaamastaan kauden ottelusta. Paras sijoitus tältä kaudelta on finaalitappio toukokuun Tau Ceramica Albacete Challengerista.

Tamara Icardo & Delfi Brea (ESP/ARG)

Seuraava naisten pelipari tulee alun perin Argentiinasta sekä Espanjasta. Tamara Icardo (-95) on maailmanlistan sijalla 10. ja on kotoisin Valenciasta. Icardo on voittanut kauden 17 ottelustaan kymmenen. Delfi Brea (-99) on kotoisin Argentiinan Buenos Airesista, mutta asuu nykyisin Madridissa. Hän on tällä kaudella voittanut 19 pelaamastaan ottelusta 11. Brea on maailmanlistan sijalla 9. Kummatkin pelaajat ovat kuluneen kauden aikana yltäneet vain kertaalleen WPT-osakilpailun semifinaaliin asti. 

Ariana Sanchez & Paula Josemaria (ESP)

Tämä naispari on maailmanlistan sijoituksiensa puolesta todellinen ennakkosuosikkki. Ariana Sanchez (-97) on kotoisin Espanjan Reussista ja on maailmanlistan sijalla 3. Hänen voittoprosenttinsa kauden kisoista on vakuuttava 81%, sillä hän on onnistunut voittamaan 32 pelaamastaan ottelusta peräti 26. Sanchez on voittanut kauden aikana yhteensä kolme osakilpailua, joista viimeisimmät kaksi tulivat peräkkäin. Kesäkuussa pelatuissa Vienna Padel Openissa sekä Cervezas Victoria Marbella Masterista sekä maaliskuussa pelatusta Vigo Openista irtosivat voitot. Sanchezin vierellä pelaa Paula Josemaria (-96), joka on kotoisin Espanjan Moralejasta. Hän on niin ikään maailmanlistan sijalla 3. Sanchezin tapaan 32 pelaamastaan ottelusta Josemaria on poistunut voittajana peräti 26 kertaa. Yhteensä kolme osakilpailuvoittoa sekä peräti seitsemän finaaliesiintymistä tällä kaudella tekevät tästä parista varmasti yhden turnauksen ennakkosuosikeista.  

Carolina Navarra Björk & Lucia Sainz Pelegri (ESP)

Naisten seuraava pelipari tulee niin ikään Espanjasta ja edustaa turnauksen veteraaniosastoa. Carolina Björk (-76) on Malagasta kotoisin oleva maailmanlistan sijalla 23. pelaava pelaaja. Hän on kauden aikana pelannut 23 ottelua voittaen niistä 12. Kauden paras sijoitus on tähän asti ollut yksi semifinaaliesiintyminen toukokuun Tau Ceramica Mallorca Challengerissa. Björkin vierellä pelaa Barcelonasta kotoisin oleva Lucia Sainz Pelegri (-84). Hän on maailmanlistan sijalla 7. Kauden 2022 aikana pelatuista 33 ottelusta hän on onnistunut hakemaan voiton yhteensä 23 kertaa. Kauden paras sijoitus tuli toukokuussa pelatusta Tau Ceramica Mallorca Challengerista, jossa Pelegeri nappasi voiton parinsa Marta Marrero kanssa. 

Kertaakaan aikaisemmin Suomessa ei ole nähty vastaavanlaista tähtiloistoa padelin historiassa. Kolmen vuoden neuvottelutyön tuloksena Suomessa päästään nauttimaan ensimmäistä kertaa Wolrd Padel Tourin osakilpailusta. Tampereen Hakametsässä pelattava World Padel Tour Exhibition -tapahtuma kerää yhteen Suomen huippupelaajat niin miehissä kuin naisissakin. Samaan aikaan turnauksen taso nousee ennennäkemättömiin korkeuksiin, kun 16 maailmanluokan pelaajaa ympäri maailmaa saapuu Tampereen Hakametsään taistelemaan turnauksen voitosta. Tällaista tapahtumaa ei ole koskaan aikaisemmin nähty Suomen padelkentillä, joten luvassa on varmasti ikimuistoiset kolme päivää padelin ympärillä.

Kirjoita kommentti