Polven kuntoutusprojekti yhteistyössä Fressin kanssa

Julkaistu Kategoria(t): Tennis & Wellnes by Veera Ei kommentteja artikkeliin Polven kuntoutusprojekti yhteistyössä Fressin kanssa

* Kaupallinen yhteistyö Fressin kanssa

Aikaa on taas vierähtäny melkein pari kuukautta edellisestä postauksesta. Polvileikkauksesta on kulunut nyt yhteensä 29 viikkoa, eli lähemmäs 7 kuukautta. Aikaa kuluu ja homma etenee, ja sitten taas ottaa takapakkia – kaksi askelta eteen ja yksi taakse, siltä se ainakin itsestäni välillä tuntuu. 

Pääsin kuin pääsinkin vihdoin elokuun lopussa tapaamaan leikanneen lääkärin. Tilanne on siis tällä hetkellä se, että jalka ärtyi melko pahasti toukokuun lopussa ja alkoi turpoamaan. Mahdollisesti ja hyvin todennäköisesti ärsytyksen aiheutti se pieni “accident”, jossa jouduin äkillisesti väistämään rullaluistelijaa. Uudet magneettikuvat otettiin heinäkuun lopussa. Jalassa oli runsaasti turvotusta ja mahdollisesti jotain pientä häikkää samassa polven kierukassa. Tästä huolimatta päätimme lääkärin kanssa kokeilla nyt ensisijaisesti kuntoutusta, eikä polvea ainakaan nyt lähdetä operoimaan uudelleen. Tässä vaiheessa on vaikea sanoa mikä oire johtuu mistäkin, kun kuntoutus on vielä pahasti kesken ja jalan voimatasot heikot sekä puolierot toisen jalan kanssa todella suuret. Ensimmäinen tehtävä on nyt siis saada jalkaan voimaa ja tukilihakset kuntoon ja sitten nähdään miten homma etenee. 

Laitoimme tällä lääkärikäynnillä myös kortisonipiikin polveen, jotta saisimme rauhoitettua tulehdusta ja poistettua nestettä jalasta, ja näin ollen jalkaa pystyy kuntouttamaan paremmin. Kortisonipiikki on auttanut ainakin toistaiseksi ihan hyvin. Turvotus ja kivut hävisivät melko nopeasti, vaikkakin nyt kuukauden jälkeen vaikutus on selkeästi hieman laimentunut ja pientä turvotusta on alkanut taas ilmenemään kuin myös erilaisia tuntemuksia rasituksen jälkeen. Osittain tämä on varmasti myös ihan luonnollista, kun jalkaa on alkanut rasittamaan hieman enemmän ja tekemään kovempia treenejä. 

Onnekseni pääsin ystäväni Tiian kautta Fressin fysioterapiaharjoittelijan harjoitusasiakkaaksi ja näin pääsin treenaamaan ohjatusti kaksi kertaa viikossa Espoonlahden Fressin upeissa tiloissa. Tämä on ollut todella hyvä juttu ja on tuonut myös mukavasti rytmiä viikkoon. On ollut myös erittäin tärkeä päästä progressiivisesti ja ohjatusti treenaamaan voimaa jalkaan. Niin kuin ensimmäisellä käynnillä itse sanoinkin, “en olisi yksin edes uskaltanut lähteä kokeilemaan monia näistä liikkeistä tai saati lisätä painoja”. 

Kun projekti alkoi elokuun puolessa välissä, fyssari Eeron sanoja lainatakseni, ”Varmaksi voi kuitenkin sanoa sen, että etureisilihaksen tämänhetkinen voima/kapasiteetti (polven ’ojennusmaksimit’ vasemmalla 6x20kg, oikealla 2x5kg) selittää ongelmat vähänkään enemmän voimaa vaativissa suorituksissa. Tämä selittänee osaltaan myös polven ärtyilytaipumusta, koska jo pelkät arjen perustoimetkin ovat oikealle jalalle suhteellisesti rankkoja suorituksia. Voiman lisääminen on ehdottomasti tällä hetkellä prioriteetti numero yksi, unohtamatta tietysti muuta harjoittelua.”

Treenasimme harjoittelijan (Pasin) kanssa siis noin neljä viikkoa yhdessä kaksi kertaa viikossa ja toki omatoimisesti vielä päälle ja kehitystä tapahtui hienosti. Mukana oli myös toinen fysioterapeutti (Eero) suunnittelemassa ja ohjaamassa projektia.

Käytännössä lähdimme aika nollasta liikkeelle oikean (leikatun jalan suhteen). Varsinkin kortisonipiikin jälkeen homma lähti rullaamaan aika mukavasti eteenpäin. Ohessa hieman “faktaa” mistä lähdettiin liikkeelle (elokuun puolessa välissä) ja missä mennään tällä hetkellä (syyskuun lopussa):

Maastaveto: 

30 kg -> 65 kg

Prässi: 

oikea jalka: 29 kg -> 50 kg,   vasen jalka: 53 kg -> 69 kg

Polven ojennus:

oikea jalka: 5 kg -> 15 kg, vasen jalka: 20 kg -> 35 kg

Polven koukistus:

oikea jalka:  20 kg -> 30 kg,   vasen jalka: 25 kg -> 35 kg

Ainakin itselleni nämä numeraaliset tulokset avasivat silmiä aikalailla. Tälläkin hetkellä varsinkin etureiden voimatasoissa oikea jalka on noin 30-40% heikompi kuin vasen terve jalka. Onhan se ero aika merkittävä ja itsekin ymmärtää miksi ei ole kykenevä tekemään monia asioita mistä jo haaveilee. 

Onnekseni pääsen jatkamaan kuntoutusprojektia yhteistyössä Fressin kanssa. Eero ja Tiia auttavat myös tästä eteenpäin ja olen siitä todella kiitollinen. Koen, että tällä hetkellä tarvitsen apua ja jonkun kenen kanssa hommaa viedään systemaattisesti ja progressiivisesti eteenpäin sekä pääsee turvallisessa ympäristössä kokeilemaan uusia juttuja. Itsellä on intoa vähän liikaakin ja motivaatiota kyllä riittää, joten tarvitsen myös jonkun vähän pitämään hommaa kontrollissa. 

Myös kentällä on alettava testailemaan juttuja hallitusti. Olen käynyt muutaman kerran lyömässä mm. istualtaan tuolilla tai jumppapallon päältä ja kokeillut myös varovasti seisaaltaan tykin ja kopan kanssa, jotta saa taas vähän “touchia” mailaan ja palloon. Kaukana tämä on vielä kunnon pelaamisesta, mutta jostain se on aloitettava…

Vaikka syksy on ollutkin henkisesti varmasti koko projektin rankinta aikaa ja monet itkut itketty, niin uskon ja todella toivon, että homma tästä rullaa hitaasti, mutta varmasti eteenpäin ja olen todella kiitollinen saamastani avusta kuntoutuksen suhteen! On myös ollut ihan superkivaa päästä kunnolla treenaamaan, Just love it :)!

Päivittelen Instagramin puolella enemmän päivittäisiä kuulumisia, joten siellä voi seurailla miten homma etenee.

”No shortcuts, work for it”

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.