“Koska sä palaat takas kentälle?”

Julkaistu Kategoria(t): Hyvinvointi, Kuntoutus, Tennis & Wellnes by Veera, Vammojen kuntoutus Ei kommentteja artikkeliin “Koska sä palaat takas kentälle?”

Nyt on kulunut noin 20 viikkoa polven nivelkierukan tähystyksestä, eli lähes 5 kuukautta, joten missä mennään tällä hetkellä?! Aikaa on kulunut sitten edellisen tilannepäivityksen useita kuukausia. 

Kuulen jo ympäriltäni aika paljon kyselyjä, että “joko oot pelikunnossa” tai “joko palaat kentälle?!” –  eikä ihme! 5kk on pitkä aika ihmisen elämässä ja voi ulkopuolisista tuntua jopa hassulta, että miten toipumisessa voi mennä niin kauan. Kieltämättä siltä se itsestänikin tuntuu! Lähes puoli vuotta on jo kulunut elämästäni tämän jalan kuntouttamiseen ja päivittäin alkaa tulla turhautumista, kun tuntuu ettei homma etene.

Kerrataan hieman prosessia lyhyesti:

Tähystysleikkaus tehtiin siis 9.3. Peijaksen sairaalassa. Viikot 1-8 meni vauhdilla ja kuluivat lähinnä keppien kanssa kotona rajoitetusti eläen. Siihen ajanjaksoon ajoittui vielä pahin korona-aikakin ja siihen liittyvät yleiset rajoitteet, joten tuntui, etten missannut elämästäni juuri mitään. Netflix -sarjoja kulutin vauhdilla ja annoin itselleni luvan pysähtyä ja levätä.

Seuraavat viikot 8-12 edistystä tapahtui vauhdilla, kun vihdoin pääsin käyttämään jalkaa ja eroon kepeistä sekä ortoosituesta. Pystyin jo kävelemään pieniä matkoja ja pääsin tekemään arkisia asioita itsekseni, ajamaan autoa ja kuntosalilla treenailemaan paremmin. Huomasin, että aloin tulla levottomammaksi ja kotona oleminen ei enää ollutkaan niin helppoa, ja myös aiemmin viihdyttäneet Netflix -sarjat unohtuivat. Aloin kaivata jo sosiaalista elämää, ihmisiä ja töitä. Kuntoutumisen kannalta tämä oli ehdottomasti parasta aikaa. Edistyminen oli nopeaa ja tuntui, että tästä mennään lentämällä maaliin asti.

Noin 13 viikon kohdalla tilanne kuitenkin pysähtyi. Olin kaupungilla menossa fyssarille kun rullaluistelija miltei törmäsi minuun ja jouduin väistämään häntä. Tästä tilanteesta jalka jotenkin reagoi, kun tuli äkillinen liike ja samana iltana alkoi turpoamaan reilusti. Tätä turvotusta ja pientä kipuilua jatkui viikko kaupalla. Kokeilin jäätä, kohoa, hierontaa yms. mutta lopulta fyssarin kehotuksesta päätin mennä näyttämään jalkaa lääkärille. Turvotuksen takia myös jalka tuntui todella jäykältä ja rajoitti liikkumista. Lääkäristä minut ohjattiin magneettiin, joka oli nyt heinäkuun lopussa. (Julkisella puolella asiat tapahtumat hieman hitaammin…)

Nyt lähes 20 viikkoa leikkauksesta turvotusta on edelleen, välillä enemmän ja välillä vähemmän. Tämä lienee jokseenkin normaalia myös. Jalalla pystyy kävelemään kohtalaisia matkoja ja jumppaamaan hallittuja liikkeitä. Kuntopyöräily sujuu myös melko hyvin ja se on ollutkin mukava lisä. Juokseminen/hölkkääminen ei vielä onnistu. Jalka on vielä heikko ja välillä saattaa olla myös hieman kipeä. Uusina tuntemuksia välillä jalka tuntuu lonksuvan hieman kävellessä. Tätä ei ole aikaisemmin ollut. Heinäkuussa reissussa ollessamme kävelin paljon ja se olikin hyvää treeniä polvelle. Kuntoutusliikkeitä on tehtävä päivittäin ja niistä onkin tullut aamun aloitukseen kuuluva rutiini itselle pienen kävelylenkin lisäksi. 

Pääsen ortopedille kuulemaan magneetin tulokset 10.8., joten odotan tätä käyntiä mielenkiinnolla. Toivotaan, että jalassa kaikki kunnossa ja pienet takapakit ja tuntemukset vain kuuluvat tähän prosessiin. Hyvä se on kuitenkin tarkistaa. Kyseessä on kuitenkin minun kroppani, joka on myös minun työvälineeni. 

Yhteenvetona siis: en ole vielä palaamassa pelikentille ainakaan vähään aikaan. Vielä on pitkä matka siihen, että jalka kestäisi minkäänlaisia voimakkaita sivuliikkeitä, kiertoliikkeitä tai nopeita spurtteja. Seuraava tavoite onkin pystyä hölkkäämään tai juoksemaan edes pienen pätkän verran.

Toivon kuitenkin, että toipuminen tästä etenee ja vielä tämän vuoden puolella pääsen nauttimaan taas pelaamisesta terveellä jalalla. Se on minun suurin toiveeni tällä hetkellä!

Kaipaan jo mahtavaa padel- ja tennisyhteisöä, pelikavereita, tapahtumia, kisoja ja erilaisia tunteita mitä pelaaminen herättää! <3

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.