Finpadel Studio – miehet padeltapahtumien livekameroiden edessä

Julkaistu Kategoria(t): Ajankohtaista kentältä, Uutiset, Yhteistyöt Ei kommentteja artikkeliin Finpadel Studio – miehet padeltapahtumien livekameroiden edessä

14.1.2022

Monet padelista kiinnostuneet ovat päässeet nauttimaan Finpadelin livelähetyksistä kuluneen vuoden aikana. Finpadel Studio on noussut laajasti suomalaisen padelkansan huulille, kun kolmikko Jukka RossiKeijo Kolmonen Matias Sarelius ovat ihastuttaneet katsojia humoristisella, mutta asiantuntevalla lähestymistavalla eri padeltapahtumien ennakkostudioissa sekä otteluselostuksissa. Tämä kolmikko on vakiinnuttanut kasvonsa monen lajista kiinnostuneen olohuoneen tv-ruudulla ja laajentanut kosolti suomalaisten padeltietoisuutta.

Maitas Sarelius (vas.), Keijo Kolmonen (kesk.) ja Jukka Rossi (oik.)
(kuva: Jonas Tana / Finpadel)

Koronaviruksen tuoma pandemia-aika on ollut monelle meistä poikkeavaa ja se on tuonut eteen tilanteita, joihin on sopeuduttuva uudella tavalla. Kulttuurialan sekä urheilun livetapahtumat eivät juurikaan ole tästä poikkeus. Rajoitukset yleisötilaisuuksiin sekä itse tapahtumiin ovat nostaneet viime aikojen kysyntää laadukkaista striimi- sekä tv-tuotannoista, jotta katsojilla olisi mahdollisuus nauttia tapahtumista, vaikka paikan päälle ei juuri nyt olisikaan asiaa. Niimpä Finpadel Studio on pyrkinyt tuottamaan maamme tasokkainta padelsisältöä eri tapahtumista, jossa lajin kärkinimet ottavat mittaa toisistaan SM-kentillä sekä kutsuturnauksissa.

Ensimmäisen kerran viitteitä padeltapahtumien livelähetysten sisällön laajentamisesta myös ennakkostudioon nähtiin keväällä 2021 Tampereella (Saturday Night Battle). Vielä silloin suurelle yleisölle tuntemattomampi kaksikko Jukka Rossi & Keijo Kolmonen ottivat ennakkostudion halutuunsa Padel Tampereen järjestämissä kutsutapahtumissa. Näiden tapahtumien otteluselostuksesta vastasivat silloin Mikko Laitinen sekä nykyään Suomen Padelmaajoukkueen päävalmentaja Eemeli Jokinen. Selvää oli jo silloin kuitenkin se, että padelyleisö halusi nähdä yhä monimuotoisempaa sisältöä livelähetyksissä ja ennakkostudio sekä otteluselostus olivat tulleet osaksi tätä konseptia.

Toukokuussa 2021 Espoon Padel Housessa järjestetyn Padel House Invitationalin studiokokonaisuudesta vastasi sitten Finpadel Studion nykyinen kokoonpano. Keijon ja Jukan viereen oli saatu haalittua jo aikaisemminkin tv-ruudussa futsaltapahtumien asiantuntijana toiminut Matias Sarelius. Ensimmäistä kertaa tämä koko kolmikko vastasi yhdessä pelitapahtumien ennakoinnista, pelaajahaastatteluista sekä itse otteluselostuksesta. Tehtäväjako oli selkeä; studioisäntänä sekä kenttäreportterina toimi Jukka Rossi, selostajana Keijo Kolmonen ja asiantuntijana Matias Sarelius.

Tämän jälkeen Finpadel Studion kolmikko on tehnyt tiivistä yhteistyötä niin Padelin ulkokenttien SM-kilpailuissa (Vantaa, elokuu), kuin Finnish Padel Tourin 9. osakilpailussa, Vaakku Openissakin (Espoo, syyskuu). Tämä kolmikko on kerta toisensa jälkeen onnistunut välittämään tuneita ja tilanteita humoristisella ja asiantuntevalla, mutta myös opettavaisella tavalla suomalaisen padelkansan kotisohville. On tärkeää huomoida, että varsin nuorta lajia seuraa hyvin erilaisella pohjatiedolla varustettu yleisö, jolloin selostuksen kieli ja lajin termit tulee olla valtaosaa yleisöä palvelevia. Finpadel Studion miehet ovat hyvä sekoitus asiantuntevuutta, knoppitietoa sekä huumoria lajin parista.

Erityisesti loppuvuosi oli suomalaiselle padelille todellisia padelkuukausia. Finpadel ja Iltalehti tekivät yhteistyösopimuksen kolmesta Nokian Padel 247 pelattavasta kutsuturnausosakilpailusta (Padel247 Invitational). Iltalehti oli sitoutunut näyttämään nämä kaikki kolme osakilpailua suorina lähetyksinä IL-TV:n kautta. Loppujen lopuksi nämä kolme osakilpailua tavoittivat lähes 40 000 silmäparia Finpadel Studion livelähetysten aikana. Lisäksi Iltalehden turnaussivua on klikattu yhteensä yli 100 000 kertaa.

”Invitationalin toteutus oli haastava, mutta palkitseva tuotanto. Tuntui oikeasti siltä, että tehdään asioita isosti ja vähän eri tavalla kuin ennen Suomessa. Ison mediatalon mukanaolo toi kivan paineen kaikille onnistua ja tehdä asiat paremmin kuin koskaan. Opittiin kaikki ihan älyttömästi padeltapahtumista ja saatiin yhteistyössä kasaan aivan mieletön tapahtumasarja. Myös pelaajien palaute oli hyvää ja tuli fiilis, että tehtiin hyviä asioita. Katsojaluvut yllätti kaikki positiivisesti ja saatiin padelartikkeleita sinne minne ne kuuluukin, eli Suomen suurimpaan päivälehteen.”, kommentoi Jukka Rossi taannoista tapahtumakokonaisuutta.

Livetapahtumien sisällössä on haluttu huomioida laajasti ruutujen äärellä aikaansa viettävä yleisö, eikä vain pelkän katsomisen takia. Palveluntarjoajat, kuten YouTube ja Instagram, ovat mahdollistaneet reaaliaikaisen interaktiivisuuden katsojien sekä studioväen kesken. Finpadel Studion lähetyksissä onkin erityisen tärkeää, että katsojat saavat osallistua itse lähetyksen tekoon kommentoimalla ja antamalla palautetta tapahtuman toteutuksesta. Katsojien antama palaute kommentteineen on tärkeää, jotta toimintaa voidaan jatkossa kehittää entistä parempaan suuntaan. Finpadel Studion historian aikana on nähty myös erilaisia kilpailuja sekä arvontoja, jotka tuovat katsojalle lisämausteen tapahtuman katsomiselle.

Finpadel Studio on halunnut panostaa ennen kaikkea laatuun eikä siitä ole haluttu tinkiä. Toki useista otteluista koostuvien tapahtumien sisältöä on haluttu pitää sopivan humoristisena, mutta ennen kaikkiaan asiallisena. Itse pelitapahtumat ovat tarjonneet laadukasta padelpelaamista suoraan maamme terävimmistä kärjestä. Katsojia on myös huomioitu siten, että on pyritty pitämään pelitilanteiden kommentointi riittävän yksinkertaisena ja helppona. Syy sille on, että suurin osa katsojista ei välttämättä ole koskaan nähnyt huippupadelia, joten liian yksityiskohtaista analysointia tai vaikeita ulkomaalaisia termejä onkin syytä välttää.

Tämän Finpadel Studion kokonaisuuden takaa löytyvät nämä kolme herrasmiestä, kolme persoonaa, kolme padelistia, jotka omalla osaamisellaan ja tyylillään tekevät lähetyksistä mukavaa seurattavaa. Nyt on kuitenkin aika tarkastella herrojen taustoja hieman syväluotaavammin ja antaa puheenvuoro heille jokaiselle itselleen.

Jukka Rossi

Studioisäntä

”Jukasta löytyy analyyttista kokonaiskuvan näkemistä. Huumori, iso kuva ja sanavalmis.”

Jukka Rossi on 39-vuotias, padelfani Helsingistä. Hänen ensikosketuksena padeliin tapahtui noin kaksi vuotta sitten, kun kaverit saivat houkuteltua mukaan kokeilemaan lajia. Oman pelikirjansa hän väittää olevan vielä suht sekaisin ja nykyään hän odotteleekin sarjatasoihin lisää kirjaimia. Pelaajana Jukka kokee olevansa pikkuhiljaa kehittyvä hötkyilijä – potentiaalinen Divarijyrä. Jukka on toiminut media-alalla vuodesta 2004, eli käytännössä koko hänen työuransa. Hän aloitti juontajana Tenkasen Aamushowssa Radio NRJ:lla ja sen jälkeen hän on tehnyt radioa ja televisiota eri ohjelmissa noin 7 vuoden ajan. Tämän jälkeen hän jatkoi juontajan hommista luontevasti markkinoinnin pariin. Jukan päivätyö on myynnin parissa mediatalossa.

Tulevaisuuden haaveet padelin parissa ovat isot. Toivomus olisi, että padelia saataisiin vietyä isosti eteenpäin myös penkkiurheilijoiden keskuuteen ja osaksi vakiourheilulajeja. Samalla toivomus olisi, että harrastajamäärät kasvaisivat sen ohella. ”Olisi hienoa tehdä padel-lähetyksiä hyvällä tiimillä ja ison maailman meiningillä.”, kommentoi Jukka.

Kun Jukalta kysytään mieleenpainuvinta muistoa Finpadel Studion historiassa, esiin nousee kaksi esimerkkiä, jotka kuvastavat tähän astista Finpadel Studion matkaa. ”Mieleen on jäänyt ihan ensimmäinen Finpadel Studio Padel Tampereelta. Oli aika outo olo aloittaa rehellisesti aivan nollista Suomen ensimmäinen suora padelstudio. Samoin IL-TV:n lähetykset on viimeisimpänä mielessä ja hyvä fiilis siitä mitä saatiin meidän porukan kanssa aikaan.”

Sitten nousu verkolle ja pari nopeaa Jukalle:

A- vai B-ruutu?
”B-ruutu, siihen vaan tottunut”

Kämmen vai rysty?
– ”Rysty. Erittäin kierteinen sivallus, mahdoton palauttaa.”

Padel ulkona vai sisällä?
”Ulkona hyvässä kelissä, sky’s the limit.”

Juan Lebron vai Paquito Navarro?
”Navarro. Hieno pelaaja.”


Keijo Kolmonen

Selostaja

”Keijo on hyväsydäminen, lämmin ja vasenkätinen.”

Keijo Kolmonen (alias Ville Kervinen). Heti alkuun suuri paljatus; Keijo on fiktiivinen padelhahmo, joka pyörittänyt padelmaailmaa jo sen syntyajoista lähtien. Keijo Kolmonen on padelin yksinpelin maailmanmestari, mutta henkilö Keijon taustalla on ehtinyt voittamaan vasta yhdet D-sarjan kilpailut omalla padelurallaan. Ennen selostushommia Keijo on työskennellyt lelujen myyntialalla viimeiset 15 vuotta ja siinä sivussa toiminut yrittäjänä urheilualalla. Ensimmäisen kerran hän tarrasi padelmailaan jo vuonna 2015, mutta suurempi innostus lajia kohtaan tapahtui vasta vuonna 2019. Tähän suurimpana syynä oli vaihtoehtoinen harjoittelumuoto aeorobiselle liikkumiselle lenkkeilyn sijaan. Keijoa parhaiten padelkentällä kuvaa reaktiokykyinen puolustaja ja vasen käsi.

Finpadel Studio on ollut toiminnassa nykyisellä kokoonpanollaan vasta vajaan vuoden verran ja sen dynamiikka on rakentunut matkan varrella entistä tiiviimmäksi. Jokainen Finpadel Studion lähetyksiä seurannut henkilö voi varmasti aistia herrojen välisen huumorin olevan yksi avaintekijöistä lähetyksien toteuttamisessa. ”Jukan kanssa olemme tehneet jo aiemmin erilaisia kuvauksia, joten tunnemme toisemme hyvin vuosien takaa. Yleinen dynamiikka varmasti tulee huumorin kautta sekä jokaisen lähetyksen suunnitelman kautta”, kommentoi Keijo.

Sitten nousu verkolle ja pari nopeaa palloa:

A- vai B-ruutu?
”A-ruutu. Se on tämä vasenkätisten kohtalo.”

Kämmen vai rysty?
”Kämmen. Helpompi saada ilkeämpi kierre näin vasurin pelaajalle.”

Padel ulkona vai sisällä? Miksi? 
”Sisällä. Vähemmän häiriötekijöitä.”

Juan Lebron vai Paquito Navarro?
”Paquito. Enempi showmiestä kuin Lebronissa.”


Matias Sarelius

Asiantuntija

”Matias on vimosenpäälle huumorimies. Ihan mieletön ukko.”

Matias Sarelius on pallopelien kävelevä tietosanakirja. Ensikosketus padeliin oli jo 2017, kun entinen pelikaveri kysyi mukaan koittamaan uutta lajia. Aluksi Matias kävi pelaamassa noin kerran kuukaudessa, mutta sitten hän koki itse halun pelata useammin. Onneksi hän ”uskalsi” liittyä eri hallien WhatsApp-peliryhmiin ja huomasikin nopeasti pelaavansa monta kertaa viikossa hänelle tuntemattomien pelureiden kanssa. Jossain vaiheessa hän myös tajusi alkaa käymään valmennuksessa. ”Sanakirjassa tuuppari-sanan kohdalla voisi olla minun kuva. Se kertoo kaiken oleellisen.”, kommentoi Matias omaa pelaamistaan.

Pisimmän työuran Matias on tehnyt pankkimaailmassa, jonka jälkeen hän toimi kuntosaliyrittäjänä. Muutama vuosi sitten hän myi yrityksensä liiketoiminnan. Samalla perheeseen syntyi tytär ja lapsenhoidon sopimisten ansioista nyt on jäänyt hyvin aikaa padelin pelaamiseen. Muu urheilutausta tulee futsalin parista, jota Matias on pelannut yhteensä 15 vuotta Liigassa ja maajoukkueessa. Lopetettuaan futsalin, hän on toiminut myös Ylen lähetyksissä futsalasiantuntijana. ”Vuosi sitten törmäsin padelkentällä entiseen naapuriini ja yhteen FinPadelin perustajista (Jonas Tana) ja hänen kanssaan tuli puhetta, että olisi kiva tehdä jotain padelin ympärillä. Viime huhtikuussa FinPadelista kyseltiin mukaan Padel House Invitational -turnauksen lähetykseen ja sillä tiellä ollaan edelleen.”, taustoittaa Matias liittymistään Finpadeliin.

Asiantuntijoilla on tunnetusti erilaisia tapoja valmistautua livelähetyksiin. Matias nähdäänkin usein ennen lähetysten alkua paperinippu kädessään lukien viime hetkien kommentteja ja muistiinpanoja. Mistä Matias sitten kaivaa tietonsa muistivihkoon?
”Valmistelut alkavat jo hyvissä ajoin. Paljon tulee seurattua padeluutisia Suomesta ja maailmalta. Kentällä esiintyvistä pelaajista koitan kaivaa mahdollisimman paljon tietoa pelaajilta, valmentajilta ja tietenkin netistä.”, kertaa Matias valmistautumistaan ennen lähetysten h-hetkeä.

”Matias on todella tärkeä osa meidän tiimiä ja ammattilainen roolissaan asiantuntijana. Kaveri näkee oikeasti uskomattoman paljon aikaa valmisteluihin ja taustojen tutkimiseen. Siksipä Matiasta on ilo kuunnella ja tekeminen on helpon kuuloista.”, taustoittaa Keijo yhteityötä Matiaksen kanssa.

Mikä on mieleenpainuvin hetki tai kokemus Finpadel Studion historiassa?
”Tulee mieleen ensimmäinen kerta, kun kokeilimme näyttää tilanteen uusintaa suorassa lähetyksessä. Uusintojen näyttämistä oli testattu monta kertaa kotioloissa Keijon hassutellessa kameran edessä. Lähetyksessä tuli mahtava pallonhaku kentän ulkopuolelta ja koitti kauan odotettu hetki ensimmäiselle tilanteen uusinnalle. Ohjaaja Sebastian ”Sebbe” Weckman näytti peukkua ja koko studio hehkutti katsojille kohta näytettävää uusintaa. Jotain meni pahasti pieleen ja uusintana näkyi sitä Keijon hassuttelua kotiloissa kameran edessä. Siinä meni hetki, että studioväki sai koottua itsensä studion lattialta, koska naurusta ei meinannut tulla loppua.”

Loppuun vielä nousu verkolle ja pari nopeaa palloa:

A- vai B-ruutu?
”A-ruutu. Sinne minut aina laitetaan eikä paljon kysellä minun mielipidettä.”

Kämmen vai rysty?
”Rysty! Hyvä alakierteinen rysty tuntuu niin hyvältä koko kropassa.”

Padel ulkona vai sisällä? Miksi? 
”Ulkona ehdottomasti! Löytyy paljon enemmän tekosyitä omaan virheeseen… aurinko, tuuli, virhepomppu yms yms.”

Juan Lebron vai Paquito Navarro?
”Paha kysymys. Ehkä Paquito vie voiton, kun sillä on hauskoja videoita.”

”Lopuksi haluan sanoa, että padel lausutaan ”padel”. Ei ”paadel”!”


Finpadel Studion lähetykset ovat keränneet tuhansia katselukertoja olemassa olonsa aikana ja läheyksistä on tullut odotettuja tapahtumia suomalaiselle padelyleisölle. Jukka, Keijo sekä Matias ovat vakiinnuttaneet omat persoonansa vahvasti osaksi suomalaista padelkulttuuria ja omalla työllään tekevät siitä ainakin piirun verran parempaa. ”Haluamme olla viemässä ja edistämässä Suomi-padelin sekä pelaajien näkyvyyttä maailmalle erilaisten sisältöjen kautta”, hehkuttaa Keijo Finpadel Studion tulevaisuuden näkymiä.

Jokainen laji tarvitsee oman Saukkosen & Jutilan tai Keken & Pasin. Finpadel Studion puolesta padelilla on nyt oma tällainen kolmikko; Jukka & Keijo & Matias. Finpadel Studion kolmikko nähdään varmasti taas pian ruuduissa, kun kysyntä livetapahtumien taltioimiselle on kasvanut viime vuosien aikana roimasti.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.