Alkuverryttely – tiedän, että pitäisi…

Julkaistu Kategoria(t): Fysiikkavalmennus, Fysio, Harjoittelu, Oheisharjoittelu Ei kommentteja artikkeliin Alkuverryttely – tiedän, että pitäisi…

Tiedätkö miksi sinun kannattaisi tehdä alkuverryttelyjä ennen treenejä tai pelejä?

Että tulisi lämmin – suosittelen menemään saunaan, jos on kylmä.
Että ennaltaehkäistään vammoja – joo, ehkä, jos hyvä tuuri käy.
Että paikat eivät kipeydy peleistä – no, siihen vaikuttaa moni muukin oleellisempi asia kuten harjoitustausta, ravinto ja palautuminen.

Eli siis miksi?

Jotta olisit parhaassa mahdollisessa valmiudessa heti harjoituksen tai pelin alusta lähtien! Miltä kuulostaisi? Iskussa jo ennen kuin vastustajat ehtivät edes kentälle!

Okei myönnän, että valmistelulla pyritään vaikuttamaan myös noihin ensin mainitsemiini asioihin. Mutta entä sitten? Moniko ihan oikeasti jaksaa motivoitua siitä, että ehkä saa ehkäistyä vammoja. Minä, koska se kuuluu työhöni, mutta suurimmalla osalla vammat ovat mielessä vasta kun ne ovat jo syntyneet.

Mitä jos alkaisimme kääntämään ajatusmaailmaa enemmän tuon suorituskyvyn parantamisen suuntaan? Eikö olisikin motivoivampaa tehdä valmistelevaa harjoitusta tietäen, että pystyt parempiin suorituksiin heti alusta alkaen? Suurimmalle osalle meistä onnistuneen pelin tunne on tärkeä! Vai väitätkö, ettei harmita, kun oma peli ei kulje 😉 On siis aivan sama oletko harrastaja vai kilpatason pelaaja, valmistelulla saat itsestäsi paljon enemmän irti kentällä.

Alkuverkka, alkujumppa, lämmittely, verryttely – nimeä ihan miksi tahdot, mutta tarkoitus on sama: Valmistella keho tulevaan suoritukseen.

Lähdetään siis purkamaan mitä padel (tai oikeastaan mikä tahansa muukin mailapeli) vaatii pelaajalta.

 • Pitää pystyä lyömään – Check.
  Eli meidän tarvitsee siis valmistella lyöntikäsi siten, että lyönnit lähtevät heti napakasti ja ensimmäisetkin pisteet saadaan iskettyä omalle tiimille.
 • Pitää pystyä menemään kyykkyyn – Check.
  Eli jalkojen lihaksisto tulee saada hereille ja liikkuvuudet kuntoon, jotta vastustajan matalatkin volleyt nousevat vielä takakentältä ylös.
 • Pitää pystyä liikkumaan nopeasti verkolle (ja takaisin takakentälle, kun vastustaja lyö liian hyvän lobin) – Check.
  Eli meidän pitää saada hermosto valmiiksi, jotta keho pystyy reagoimaan nopeasti ja jalat ovat ketterät.
 • Pitää jaksaa pelata pidempikin pallo tai geimi – Check.
  Eli täytyy saada hengitys- ja verenkiertoelimistö valmiiksi vähän pidempään ja mahdollisesti kovempaan suoritukseen, jotta ensimmäiset pallot eivät mene keuhkoja keräillessä.

Ja siinä se on: Ohje mitä meidän olisi hyvä tehdä valmisteluna ennen treenejä tai pelejä. Kuten huomaat, ei se ole rakettitiedettä, mutta usein kuitenkin se jää tekemättä, koska kaikki meistä ajattelevat: ”tiedän, että pitäisi…” mutta emme kuitenkaan motivoidu sen tekemiseen.

Kuvasinpa teille siis videon! Siinä käydään läpi yllä mainitut osa-alueet ja aikaa menee 8-10min. Valmistelun ei tosiaan tarvitse olla pitkä. 10 minuutissa saa jo hyvin käytyä kaikki osa-alueet lävitse.

Liikkuvuus 4 liikettä
Jalkojen lihaksisto 3 liikettä
Yläkroppa 4 liikettä
Hermotus 4 liikettä

Ja mikä parasta, jos olet kentällä 5 krt viikossa ja teet joka kerta 10min valmistelevaa treeniä, tekee se yhteensä viikossa jo melkein tunnin verran oheisharjoittelua. Eli saat siis kaksi kärpästä yhdellä iskulla!

Ota testiin!

Tee tämä läpi ennen seuraavia pelejä ja fiilistele miltä tuntuu. Uskallan väittää, että huomaat eron tekemisessäsi.

Tällä tuotteella ei ole pelien voitto takuuta, siihen saattaa tarvita muutakin.😊

Videon liikkeet löydät myös osa-alue kerrallaan instagramista tililtä @fysioneuvo

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.