4 viikkoa leikkauksesta ja asiat, joita fiilistelen just nyt

Julkaistu Kategoria(t): Kuntoutus, Tennis & Wellnes by Veera Ei kommentteja artikkeliin 4 viikkoa leikkauksesta ja asiat, joita fiilistelen just nyt

Kävin tällä viikolla ensimmäisellä fyssarikäynnillä leikkauksen jälkeen. Mulla on tosiaan HUS:n kautta nyt alkuun fyssarikäyntejä 4 ja 6 viikon kohdalla ja sen jälkeen katsotaan sitten jatko tarpeen mukaan.

Nyt 4 viikkoa leikkauksen jälkeen polven ortoosituki asetettiin 90 asteeseen ja jalalle saa astua puolella painolla. Lisäksi sain muutamia uusia liikkeitä, joita tulisi tehdä vanhojen liikkeiden lisäksi mm. jalan koukistus 90 asteeseen sekä lähentäjien ja loitontajien aktivointi. Vanhoja tuttuja liikkeitä tulee jatkaa vielä samaan tahtiin.  Eli vieläkin mennään hyvin rajoitetuilla ja pienillä liikkeillä ilman minkäänlaista painoa. 

Fyssarin mukaan tilanne näyttää tällä hetkellä ihan hyvältä ja ollaan siellä missä pitääkin olla tässä  vaiheessa toipumista. Jalka taipuu sen reilut 60 astetta ja etureisi aktivoituu toivotulla tavalla eikä kipuja ole juuri ollut. Ahkerasti olen kyllä jumppaillutkin, joten varmasti siitä on ollut apua.  Fyssari kuitenkin varoitti, että nyt kun liikelaajuutta lisätään ja aktivoidaan taas uusia lihaksia niin pieniä tuntemuksia voi tulla. Näitä ei kannata pelästyä. Game Ready -kylmäkompressiolaitetta kannattaa edelleen käyttää tarpeen mukaan, joten se on edelleen aktiivisesti käytössä. 

Pienillä askeleilla mennään vielä tässä vaiheessa eteenpäin, mutta kaikki onneksi oikeaan suuntaan ja se antaa uskoa ja toivoa! Kentälle ei ole kuitenkaan asiaa vielä moneen moneen kuukauteen. Lääkärin ja fyssarin mukaan 4kk leikkauksen jälkeen jalkaa voi alkaa rasittamaan hieman vapaammin. Monessa yhteydessä on väläytelty myös 6kk leikkauksen jälkeen vasta paluuta tennis- ja padelkentillä. Fysiologisesti kudokset kuulemma toipuvat hitaasti, vaikka aikaisemmin voisi jo tuntua hyvältä. Edetään kuitenkin yksi asia kerrallaan ja seuraava askel onkin 6 viikon kohdalla päästä eroon kepeistä ja ortoosituesta ja siitä sitten taas steppi kerrallaan eteenpäin. 

Niin kuin aiemmassa tekstissä mainitsin arki on muuttunut  ja iloa täytyy löytää elämään muista asioista kun normaalisti. Tilanne on varmasti sama tavalla tai toisella myös melkein meillä kaikilla tällä hetkellä. Alla onkin lista asioista, jotka tuo mulle hyvää fiilistä just nyt!

 

8 asiaa, joista oon fiiliksissä just nyt

 

Padelin seuraaminen Youtubesta/TV:stä – Vaikka olen fiilistellyt ja rakastanut padelia jo useita vuosia, en ole ikinä oikein seurannut sitä tv:stä. Tennistä olen aina seurannut mielelläni niin TV:stä kuin myös livenä. Nyt olen muutaman kerran katsonut mm. Swedish Padel Tourin, Padel Alto -kutsuturnauksen ja tietenkin Finpadelin lähetykset Tampereelta ja innostuin suuresti. Nyt viikonloppuna starttaa vielä World Padel Tour, joten sitä odotan kyllä innoissani. Padel on ihan mielettömän viihdyttävä ja hieno tv-laji! Katselemalla myös oppii paljon ja on kyllä hienoa nähdä upeita palloralleja ja maagisia suorituksia mitä pro:t tekevät.  Haluan ehdottomasti nähdä lisää ja mennä myös joskus ihan paikan päälle katsomaan WPT -kisaa, kun siihen tulee taas mahdollisuus!

Kevätaurinko – Olen ehdottomasti kesän lapsi, aina ollut. Talvi on mulle pakkopullaa, mutta kesällä herään eloon ja nautin lämmöstä ja auringosta. Kevät on ihanaa aikaa, kun päivät alkaa olemaan valoisampia ja luonto heräämään eloon! Eiköhän pian päästä nauttimaan jo hieman paremmista keleistä.

Netflix ja rikossarjat – Leikkauksen ja toipumisen myötä olen tutustunut Netflixiin ja muihin nettipalveluihin ihan uudella tasolla. Olenkin löytänyt monta uutta hyvää minisarjaa ja hömppäleffaa. Suomalaiset rikossarjat Sorjonen, Aallonmurtajat, Ivalo ja Karkurit on jo koluttu läpi sekä monia ulkomaalaisia hyviä sarjoja myös. Tällä hetkellä olen innostunut erilaisista rikossarjoista ja salaa haaveissa haluaisinkin olla “Sherlock Veera”. 

Parveke – Niin kauan kun oon asunut omillani sitten lapsuuden, niin olen aina asunut asunnossa missä ei ole kunnon parveketta. Olen niin innoissani, että vihdoin meillä on ihana pieni parveke etelään, jossa voi nauttia päiväkahvista ja istua ulkona. Se tuo yhden ylimääräisen huoneen kesäksi! Todella iso ja tärkeä asia varsinkin nyt kun ei pääse oikein kunnolla mihinkään kahviloihin ja koti on yhä tärkeämmässä roolissa arjessa.

Kepeistä eroon pääsy lähenee – Olen nyt reilut 4 viikkoa könkännyt keppien kanssa menemään ja kieltämättä ne alkavat jo hieman maistua puulta. Odotan sitä vapauden tunnetta, kun vihdoin pääsen eroon näistä ja pystyn itsekseni menemään ulos kävelylle, ajamaan autoa, käymään kaupassa, siivoamaan ja ihan pieniä arkisi juttua. Muutama viikko vielä keppien kanssa ja sen jälkeen toivottavasti pääsen jo kävelemään ilman. Aluksi toki sekin todella varoen ja hiljalleen aloittaen. 

Lepo ja pysähtyminen – Loukkaantumisen myötä olen joutunut pysähtymään ja arki on muuttunut hetkellisesti todella paljon. Koen, että tästä on myös ollut hyötyä. Keho on palautunut, nukun 8,5h yöunia (normaalisti 5-7h yöunet) ja sykkeet on laskeneet öisin huomattavasti.  Olen seurannut Suunto3 -kellon avulla sykkeitä nukkuessa. Olen myös pakon edestä joutunut olemaan paikoillaan. Nyt kun vaihtoehtoja ei ole, niin asia on vaan täytynyt hyväksyä oman pään sisällä ja toistaiseksi olen onnistunut tässä olosuhteisiin nähden ihan hyvin. Toki odotan kovasti, että pääsen pian taas liikkumaan ja touhuamaan, mutta tällä hetkellä suurin toiveeni onkin päästä vaikka kävelylenkille metsään.

Kotijumpat – Kuntoutus ei ole mitään herkkua ja vaatii päättäväisyyttä ja tahtoa jumppailla joka päivä moneen kertaan samoja tylsähköjä liikkeitä. Olen kuitenkin pyrkinyt ottamaan näistä jumppahetkistä ilon irti ja tehnyt niistö jokapäiväisen rutiinin. Vaihdan treenivaatteet päälle, varaan reilusti aikaa, teen huolella jumppaliikkeet, keskivartaloa ja yläkroppaa ja tämän jälkeen käyn suihkussa. Auttaa kummasti ja tuntuu kuin olisi tehnyt ihan kunnon treenin!

Blogi – Olen innoissani, kun pääsen kirjoittelemaan ajatuksia ja mietteitä blogin muodossa nyt kun aikaa on hieman tavallista enemmän ja juttukaverit muuten vähissä. Olen itse vuosien saatossa seurannut paljon blogeja ja miettinyt pitkään, että olisi kiva myös itse kirjoittaa joskus omaa. Nyt sain siihen tilaisuuden ja mahdollisuuden! Toivottavasti pystyn myös tämän prosessin jälkeen jatkamaan kirjoittamista tavalla tai toisella. 

 

Nää asiat tuo mulle hyvää fiilistä, mitkä on sun top 8 -listalla?!

 

Kirjoita kommentti